Први засад боровнице у Јужном Банату: Правили смо ГРЕШКЕ на сваком кораку, а сада смо ОЗБИЉНИ узгајивачи

Горан Ђурић је од вођења фирме, која се 20 година бави техником и инжењерингом, постао озбиљан узгајивач боровнице. Засад се налази у близини границе са Румунијом, у подножју Вршачког брда и доказ је да боровница може лепо да успева. Ово је, такође, и први засад боровнице у Јужном Банату. Након што су становници видели да засад лепо напредује, још два засада су подигнута у овом крају. Ово су његова искуства везана за узгој боровнице, која ће значити свима онима који размишљају да уђу у посао производње боровнице.
e
Фото: Printscreen/Agromedia

„Захваљујући мом сину Дарку који је студент технике, треће године машинства, одлучио сам да уђем у ову инвестицију, пре свега зато што је он заљубљених у природу, лов, риболов и уопште – у пољопривредну производњу”, окрио је Горан своје мотиве за Агромедиу.

На свом путу изградње плантаже боровнице наишли су на пуно непознаница, а пре него што су ушли у ову причу, потрудили су се да обиђу што је више засада под овом културом, и нажалост, наишли су на много више лоших прича и проблема, него на добре приче. Међутим, то их није поколебало. Трудили су се да смање ризик, да избегну лоше ствари о којима су им причали други воћари, а да примене оно што је добро.

„Најстарији засад који смо обишли је стар 6-7 година. Наилазили смо на пуно грешака које су људи радили, али смо схватили да су грешке настале зато што су се примењивала полурешења. Онда смо се добро распитали ко може да понуди добар расад, добру противградну мрежу. Схватили смо да је основа – систем за наводњавање и прихрану. Када смо обишли све плантаже и сазнали шта је било потребно, знали смо које фирме треба да ангажујемо, односно да одаберемо произвођаче и понуђаче опреме”, објаснио нам је Горан.

Према његовим речима, они су потпуно изненађени родом који су добили, јер су очекивали род као и код других произвођача. Иако још нису завршили први пролаз бербе, они су већ у првој години превазишли иницијална очекивања.

„У првом пролазу имамо 900г по биљци. Колико ће бити до краја – немамо искуства, али кажу да би требало да буде 1,5-1,6 кг по биљци”, каже Горан.

Из његовог искуства, све што се чује на тржишту, а тиче се инвестиције, треба увећати за 50 посто. Када чујете колики су трошкови одржавања плантаже и то треба да увећате за 50 посто. Свима онима, који желе да започну са узгојем боровнице, Горан поручује да овде није реч о великим парама које могу да се зараде брзо, али то њима и није циљ. Они желе, пре свега, да успоставе квалитетну производњу.

„Не гледајући на трошкове ми смо се фокусирали да имамо квалитетан плод. Ово је наша прва плантажа на 1,6 хектара, а идеја је да имамо 4 плантаже по 1,6 хектара и да у наредне три године то остваримо”, наводи Горан.

Он је истакао да су тек сада видели, када је у току прва берба, колико заправо има логистичких проблема. Идеја је да иду део по део, да науче на својим грешкама на овој првој плантажи, како исте не би понављали на већим површинама.

Што се тиче цене, Горан нема позитивно искуство. У прелиминарним договорима обећана цена је 6 и више евра, а када дође време откупа цена изненада падне. Према његовом мишљењу, управо то је највећи проблем у овој врсти производње. Ипак, са добрим родом, производња боровница може да буде исплатив посао, а посебно када је реч о боровници екстра квалитета, као што је његова.

(Agromedia)

EUR/RSD 117.0412
Најновије вести