ОВА БИЉКА ДОНОСИ ЗАРАДУ ОД ЧАК 15.000 ЕВРА Држава сваке године даје субвенције, а нема ко да је сади!

У Бачком Петровцу се убирају плодови хмеља током лета, и то је једина локација на којој може да се гаји ова култура, а прошле године се на свега десет хектара убирао овај производ.
1
Фото: pixabay.com/ilustracija

Својевремено је на петровачким ораницама под овом биљком било 200 хектара, а у Војводини је заузимао чак 1.500 хектара и имао традицију дугу 250 година.

Један од узгајивача хмеља скренуо је пажњу да Покрајина сваке године даје субвенције за узгајање овог производа, али да и даље нема заинтересованих, иако није потребно много муке. Када се једном посади корен - ризон на јесен, наредних 15 година више није потребно да се сади, већ само да се сече корен над земљом и на тај начин се износа покреће производња.

Такође, истакао је да је пре неколико година добио финансијски подстицај за подизање стубова, с обзиром на то да је хмељ дугачак и широк, као и да може да достигне невероватну висину од чак шест метара и буде широк исто толико, пошто се обмотава.

Фото: pixabay.com/ilustracija

- Подстицај ми је добро дошао, добио сам три милиона динара и био заинтересован да се хмељарство обнови. Мада из године у годину све више малих привредника се одлучује за производњу занатског пива и што овде привређују велике индустријске пиваре - напомиње један узгајивач.

Многи узгајивачи не продају хмељ, већ га извозе у Немачку, Пољску, Италију и Хрватску, који препознају квалитет, за разлику од домаћих пивара.

Наше њиве идеалне за узгој

Хмељ не воли високе терене, одговора му влажна клима и ваздух, те најбоље успева када се сади у близини неке воде. Просечан принос хмеља је око две тоне по хектару, а килограм кошта од четири до 20 евра, у зависности од тога да ли се продаје цвет - шишарица или као пелет, који је скупљи, јер представља виши степен обраде.

Фото: pixabay.com/ilustracija

У просеку може да се заради бруто око 15.000 евра, али треба имати у виду да и трошкови производње нису мали, посебно што у хмељарству треба пуно ручног рада, па су сезонски радници неизбежни.

За хмељ постоји сигурно инострано тржиште, добра цена и државни подстицаји. Није берзанска роба, а када се гледа зарада узима се десетогодишњи просек.

С друге стране, оно што вероватно спутава ратаре да покрену сопствени узгој хмеља јесу велика улагања. У самом почетку производње треба чак 30.000 до 35.000 евра по хектару. Међутим после тог улагања нема нових, већ само сваке године треба да се одржава нови корен.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести