overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ХОЋЕ ЛИ ЦЕНЕ СТАНОВА КОНАЧНО ПАСТИ Ево прогнозе инвеститора за 2024. годину

22.12.2023. 07:51 08:09
Пише:
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

После динамичног почетка, тржиште некретнина у другој половини 2023. бележи смиривање и стагнацију цена у већини градова у Србији, а оно што највише занима купце је како ће се кретати цене квадрата у 2024. години.

Анкета коју је спровео специјализовани сајт за оглашавање некретнина 4зида - међу власницима и запосленима у 85 агенција и међу 19 инвеститора који граде станове у Србији - показала је да чак 59% агенција предвиђа стагнацију цена, док 37% сматра да ће цене падати. Инвеститори су готово једногласни по овом питању и чак 94% сматра да ће цене станова стагнирати.

Тек 6 одсто њих верује да ће доћи до пада цена.

Ипак, и једни и други сматрају да економска нестабилност у земљи и свету представља највећи изазов у пословању, а потом следе услови кредитирања и инфлација, док инвеститоре брине и недостатак радне снаге. Свеукупна пројекција тржишта некретнина је, све у свему, позитивна. Томе у прилог иде и чињеница да већина анкетираних агенција и инвеститора верује да ће њихови приходи остати на нивоу из 2023. године или да ће порасти.

После пандемије и сукоба у Украјини, који су у prеthodnе три године значајно утицали на кретање цена на тржишту некретнина, нови рат на Блиском истоку представља нови изазов и у овом сектору. Више од половине агенција (51%) је одговорило да не зна да ли ће нови рат на Блиском истоку утицати на тржиште некретнина у Србији у 2024, док је проценат инвеститора који сматрају да не могу да предвиде шта ће се дешавати - неких 74 одсто.

- Око 15 одсто агенција које сматрају да ће се нови сукоб одразити на домаће тржиште, као разлоге наводе да свака криза и рат изазивају бригу купаца за будућност, који се онда устручавају да крену у инвестиције. Неки од њих наводе и да ће се, пошто ће рат директно утицати на привреду, куповна моћ мењати и да ће се повећати потражња за скупљим некретнинама. Указују и да може доћи до повећања броја оних клијената који ће тражити стан за издавање, као и до благог смањења потражње – наводи Александра Михајловић из 4зида.

Смирује се тржиште

Када је у питању пројекција цена издавања станова у Београду и осталим већим градовима у Србији, за наредну годину, већина агенција (64%) верује да ће цене кирија стагнирати, 26% да ће опадати, док 10% мисли да ће доћи до раста цена.

Ставови агенција и подаци са сајта 4зида су сагласни с извештајем Републичког геодетског завода (РГЗ) да је другу половину 2023. године обележио тренд смиривања тржишта и стагнација цена у већини градова Србије. Одговори анкетираних агенција показују да су неповољни услови кредитирања највише утицали на пословање. Као доминантан профил купца издвајају се породице са децом, млади парови и инвестициони купци.

Подаци 4зида показују да је у Београду у прва три квартала 2023. године дошло до благог пада просечно оглашене цене станова, док се у 4. кварталу бележи благи раст - са 2.422 евра на 2.479 евра.

Највећи број агенција (44%) сматра да су цене некретнина у 2023. години стагнирале, док је проценат инвеститора који се слажу са тим нешто мањи, око 42%. Око 21 одсто агенција сматра да су цене некретнина забележиле благи раст, али је већи удео међу инвеститорима (37%), који тако мисле. Занимљиво је да у агенцијама за некретнине 18% испитаника сматра да су цене благо опадале, док 15% тврди да су цене брзо расле. Када су у питању инвеститори - исти постотак, по 11% испитаника, рекло је да су цене брзло расле и да су благо падале.

За ове разлике у ставовима сигурно има више разлога, а један од њих је што су у анкети учествовале агенције из Београда, Новог Сада, Ниша, Суботице, као и из Панчева, Зрењанина, Сомбора, Шапца, Чачка, Врања, Врњачке Бање... У анкети, у којој су анализирани ставови инвеститора, учествовале су фирме из Београда, Новог Сада, Ниша, Суботице, Панчева, Златибора, Јагодине и Беочина.

- Већина инвеститора (71%) сматра да је на стабилизацију цена станова утицало смањење удела купопродаје станова финансираних кредитима, а знатно мањи број мисли да је разлог већи обим староградње у понуди. Као остале факторе, поједини инвеститори наводе пад куповне моћи становништва – каже Александра Михајловић.

Најмање станова купљено на кредит

Иначе, подаци Републичког геодетског завода показују да је у трећем кварталу закључено 29.248 уговора, а да је у купопродају непокретности уложено 1,5 милијарди евра. Када је реч о начину плаћања, 6,6 одсто свих прометованих непокретности плаћено је из кредита, што је 3 процентна поена мање него лане.

Већина анкетираних агенција издваја три главна фактора који су утицали на њихово пословање - неповољни услови кредитирања (62%), смањена потражња за некретнинама (51%) и неизвесна геополитичка ситуација и, самим тим, већа опрезност клијената приликом планирања процеса купопродаје некретнина (39%). Остали фактори који се наводе су и чињеница да клијенти чекају да цене падну и да одлажу куповину. Осим тога, утисак је и да плате остају исте док цене непокретности расту.

И инвеститори сматрају да су неповољни услови кредитирања највише утицали на њихово пословање (74%). Следи поскупљење грађевинског материјала (37%), неповољна геополитичка ситуација (26%) као и смањена потражња новоградње (21%). Сматрају да све то заједно изазива већу опрезност клијената приликом планирања купопродајних процеса. Око 64% агенција се слаже да је ове године смањено интересовање и да се бележи пад куповине у односу на период короне када је у питању куповина викендица, плацева и земљишта.

Телеграф

Аутор:
Пошаљите коментар
КВАДРАТ СЕ ПРОДАЈЕ И ЗА 9 ХИЉАДА ЕВРА Ова дестинација у комшилуку проглашена за ТОП локацију (ВИДЕО)

КВАДРАТ СЕ ПРОДАЈЕ И ЗА 9 ХИЉАДА ЕВРА Ова дестинација у комшилуку проглашена за ТОП локацију (ВИДЕО)

14.12.2023. 06:02 19:48