Доносимо вам решење како да изаберете слатки БОСТАН- Из ПГ “Пејић” открили шта су митови а шта истине приликом одабира ЛУБЕНИЦЕ (ФОТО)

Лубеница, односно бостан, је поврће које припада породици тикви. Порекло ове незаобилазне летње посластице води из Африке. Иако се лубеница састоји од 90 одсто воде, она садржи витамине А и Ц, магнезијум и калијум те штити кожу и имунитет. Ово поврће се гаји на њивама, плантажама или у пластеницима
nsuzivo.rs
Фото: nsuzivo.rs

Доносимо вам решење како да изаберете слатки БОСТАН- Из ПГ “Пејић” открили шта су митови а шта истине приликом одабира ЛУБЕНИЦЕ

Први запис о лубеници стар је 5.000 година, а настао је у Египту. Лубеницу су тада толико ценили да су је стављали у гробнице краљева.

Лубенице у свом саставу садрже азотну киселину, бакар, бета каротен, влакна, минералне соли, фолате, органске киселине, целулозу и шећер. Конзумацијом лубенице током врелих летњих дана, надокнађујемо изгубљену течност. Треба напоменути да је ово поврће одлични савезник дијетама, а делује и као диуретик. Према многобројним истраживањима лубеница смањује мамурлук, стрес, хронични умор.

У нашим крајевима узгајање бостана је такође распрострањен посао.

Фото: nsuzivo.rs

Пејићев бостан познат је свуда по свету. Са жељом и циљем да у мору бостана пронађете ону најслађу, контактирали смо их за савет а они су нам открили неколико трикова.

– Људи често кажу да су округле лубенице слађе од дугуљастих – то није истина. Ту је у питању само сорта. Код округлих лубеница, доњи лежећи део уколико је тамније, жуте боје, та ће бити слатка. Такође, људи се често преваре. Лубенице чији је лежећи део беле, светле боје ретко да ће да буду слатке. Лубеницу када узмеш у руке и подигнеш је, она треба да вам се чини да је тежа него што изгледа. То значи да је једра, воденаста и добра. Постоји и стари добри трик – чвегер. Наиме, чвегер лубеници може бити добар показатељ о квалитету саме лубенице. Звук након ударца, мора бити висок као звоно, односно као да ће сваког момента да пукне. Звук никако не би требало да буде туп, лубеница тада може бити унутра шупља или је већ кренуо процес ушећерења. По друштвеним мрежама су актуелни снимци када зец једе кору од лубенице, и то се пласира као сигуран знак да је лубеница слатка и зрела. То није тачно, то је мит – рекли су из пољопривредног газдинства Пејић.

Уколико вас некада пут наведе на Слану бару, на углу Отокара Кершованија и Сентандрејског пута, пронаћи ћете убедљиво најслађи домаћи бостан.

Знајте да лубеница помаже и уколико имате здравствене проблеме са бубрезима, бешиком, мокраћним путевима, органима за варење. Такође, лубеница се препоручује и особама са повишеним крвним притиском али и код кожних болести.

Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

EUR/RSD 117.0412
Најновије вести