„УМЕСТО ДА ЦЕНУ ЗНАМО У ФЕБРУАРУ, БЕРБА ЈЕ ПОЧЕЛА И САДА САМО ПРЕДАЈЕМО МАЛИНУ КОЈУ ТОКОМ ДАНА НАБЕРЕМО” Почела берба "црвеног злата", цена се још не зна; ОТКУПЉИВАЧИ ЋУТЕ

Три недеље раније него што је уобичајено у Мачви је почела берба малина.
maline fotobakic
Фото: Dnevnik.rs

Док убирају род произвођачи очекују да откупљивачи објаве по којој цени ће плаћати килограм "црвеног злата".

- Уместо да цену знамо у фебруару, берба је почела и сада само предајемо малину коју током дана наберемо. Наводно се "ломи" око 250 -300 динара за килограм што је мало скупље него прошле године, али откупљивачи још званично нису саопштили цену, што се не памти да је икада било - каже Миленко Нешић, малинар из Богатића.

На његовој њиви површине једног хектара малина је добро родила и одличног је квалитета захваљујући улагањима одмах по завршетку прошлогодишње бербе. Јесенас је малињак два пута третирао и неколико пута наводњавао током сушних јесени и зиме, а обавио је и прихрану. Произвођачи који нису на време улагали, каже Нешић, не могу да очекују висок принос и добар квалитет.

Фото: Dnevnik, arhiva

- После бербе у малињаку има највише посла и треба доста да се уложи. Одакле произвођачу новац када је откупна цена била око 180 до 200 динара? Са тако ниском ценом многи малинари нису зарадили ништа, а било је и оних који нису имали довољно да исплате бераче - наставио је Нешић.

Овај произвођач на основу искуства од преко три деценије оценио је да је малинарство "на издисају" те да ће многи почети да крче малињаке или сасвим одустати од ове производње.

Нарочито се, додаје, због нестабилне откупне цене не исплати ризик производње на већој површини пошто је неопходно ангажовати велики број берача, а сваке године је све теже пронаћи сезонске раднике.

- Ја хектар малине не могу сам да оберем већ плаћам 100 динара по килограму и 300 динара за храну. Предстоји берба купине такође са једног хектара. Око милион динара сам уложио на ова два хектара, а не знам колико и да ли ћу уопште нешто да зарадим - казао је Нешић.

Telegraf Biznis/Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.0372
Најновије вести