ПРОИЗВОДЊА ЛУБЕНИЦА Уносан али тежак посао ЕВО КОЈЕ СУ НАЈТРАЖЕНИЈЕ
Домаће лубенице и диње стигле су ове сезоне на пијаце и у маркете раније него обично, а агроаналитичар и уредник Агробизниса Горан Ђаковић изјавио је да производња лубенице представља уносан, али тежак посао.
Ђаковић је у разговору за Танјуг истакао да процес производње почиње већ у зимском периоду, када се припрема расад, као и да се лубеница сваке године мора калемити. Он додаје да је тренутно исплативија производња лубенице у односу на производњу пшенице.
“Пшеница се тренутно потпуно не исплати. Ако причамо о пшеници, минус је око 50 евра. У најбољем случају сте на нули. Зарадио је онај ко је пшеницу садио на својој њиви. Онај ко је имао велики закуп, он је сигурно у минусу”, рекао је Ђаковић. Он истиче да производња лубенице највише зависи од климатиских услова, као и да, према његовим речима, нема климатских промена.
“Не можемо рачунати сваке године да ће нам у сваком дану бити сваки пут идентично време”, казао је Ђаковић. Србија, како каже, има неколико хиљада произвођача лубенице. “Много их је више него боровничара”, нагласио је агроаналитичар. Ђаковић додаје да су некада купцима биле атрактивне велике лубенице од 15 килограма. “Сада је већа тражња за мањим лубеницама, отприлике оне од шест, седам килограма су идеалне”, рекао је Ђаковић.