Почео Други сајам свињарства у Жарковцу
Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић отворио је у недељу, други по реду, Сајам свињарства у Жарковцу на подручју општине Рума, где су се представили излагачи најпрестижнијих фарми свиња у Србији, савремене свињарске опреме и сточне хране.
Сајамска приредба протекла је без свиња због афричке свињске куге која се појавила на територији Баната, у Српском Итебеју.
Радојевић је упутио похвале организаторима ове сајамске манифестације- жарковачком Удружењу произвођача свиња „Сремац“ на ентузијазму, који су и у овим условима одржали приредбу у намери да се пошаље порука о биосигурносним мерама, којих произвођачи свиња треба да се придржавају у циљу превенције заразне болести. Позив је посебно упућен малим и средњим фармерима, који треба озбиљно да приступе тову животиња.
„Покрајински секретаријат за пољопривреду подржава одржавање оваквих и сличних манифестација , које заправо за циљ имају да на једном месту презентују најновија достигнућа технологије и сазнања. То значи на једном месту спој струке, науке и самих произвођача“, указао је данас у Жарковцу Радојевић и додао да је добро што изложбени део прате и сви они који су наслоњени на свињарску производњу када је реч о репроматеријалима.
„Секретаријат за пољопривреду издваја значајна средства како би имали боље производне и економске резултате у свињарској производњи, пре свега када је реч о опремању сточарских фарми. За три године, како је формирана ова Покрајинска влада, преко 300 милиона динара уложено је у опремање сточарских фарми широм Војводине, потписано је преко 200 уговора са фармерима, а на конкурсној линији намењеној за прераду меса издвојили смо око 70 милиона динара у ту меру и потписали око 30 уговора са корисницима који су остварили право на ова средства.
Радојевић је подсетио да је у међувремену донет Правилник Министарства пољопривреде, који је омогућио свим малим прерађивачима такозвану продају са кућног прага и да тако изађу на тржиште, те нађу крајњи пут за своје производе. Радојевић је додао да ресорни секретаријат кроз линије одгајивачког програма издваја значајна средства и за генетски програм, за који је опредељено преко 150 милиона динара за три године, како бисмо имали квалитетнију генетику и боље резултате, бољу конверзију и прираст. Радојевић је указао да су то све изазови који стоје пред произвођачима свиња, те да је Покрајински секретаријат за пољопривреду ту да кроз своје мере то субвенционише како би одгајивачи уз поштовање препорука науке и струке дошли до квалитетнијих резултата.
Радојевић је истакао да Жарковац на овај начин профилише себе на мапи сајамских манифестација у Војводини, и пожелео Жарковчанима да она прерасте у традиоционалну приредбу, коју ће Секретаријат подржати и у наредном периоду.
Председник жарковачког Удржења произвођача свиња „Сремац“, проф. др Милош Беуковић је истакао да се произвођачи морају прилагодити новом начину узгоја свиња, што подразумева држање животиња у затвореном простору, уз строгу контролу уласка људи и водити строго рачуна о начину њихове исхране, која мора бити строго контролисана.
Организатори из жарковачког Удружења произвођача свиња „Сремац“, надају се да би ова манифестација са својом богатом понудом могла постати нешто по чему ће ово село у будућности постати препознатљиво.
Сајам је био и прилика да произвођачи послушају стручне предаваче из области свињарства, те сазнају новине у вези са товом и безбедним држањем животиња, као и о мерама подстицаја које је држава наменила управо за развој и унапређивање свињарства на фармама у нашој земљи.
Манифестацију су својим присуством подржали и представници Департмана за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду.