broken clouds
9°C
17.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОСЛАВА ДЕЧЈЕГ РОЂЕНДАНА КОШТА ПРАВО БОГАТСТВО За двосатну забаву и више од 100.000 динара

29.07.2024. 11:24 11:56
Пише:
Извор: pixabay/ilustracija

Прославе дечјих рођендана коштају од 30.000, па на више, уколико се родитељи одлуче да забаву за своје малишане уприличе у некој од рођендаоница. Уколико се у цену урачунају торте, кетеринг, аниматори, украси, цена прелази и 100.000 динара. И све то за два сата, колико у већини случајева трају рођендани.

- Већ годинама одлазим по дечјим рођенданима, и већ знамо процедуру. Дођемо на прославу, уручимо поклон. Док су деца у рођендаоници, где их у већини случајева забављају аниматори, родитељи седе у делу који је њима намењен. Ту им је на располагању пиће и нешто од кетеринга. Након што се деца добро изиграју, следи торта. Тиме се рођендан и заврши. Није као у наше време, када су рођендани трајали сатима, када није било аниматора, али сада су времена другачија, јер су родитељи оптерећени другим обавезама – казала је Ивана З. која је детету прославила рођендан на Штранду, јер јој је то било најзгодније, пошто живи на Лиману, а деца су била напољу.

Каже да јој власници угоститељских објеката нису урачунали закуп,  па су унајмили аниматора, а пиће које су присутни попили су такође платили. Сама је правила торте и кифлице за децу, па их је прослава коштала нешто више од 30.000 динара.

Када је реч о млађој деци за њих је по рођендаоницама потребно издвојити од 10.000 па навише само за простор. У старту рођендаонице имају тарифе, па је током летњих месеци за два сата потребно издвојити и до 20.000 динара све у зависности у ком делу града се налазе. Скупље су оне ближе центру града и оне које имају више садржаја за децу.


Може и у дворишту

Има и оних родитеља који и даље рођендане прослављају у двориштима кућа, што је случај по насељима ван града. Мада и ту има рођендаоница, па се и овде родитељи одлучују за такву врсту прослава.

Има и оних који се одлучују да прославе најрадоснији дан у неком од паркова али све у договору са надлежним службама које о тим просторима брину.


У појединим играоницама на отвореном постоје посебни пакети, па је тако пиће и кафа за 20 одраслих и до 30 деце потребно 30.000 динара.

Закуп играоница на отвореном због летњих промоција иде од 6.000 па навише.

У понуди је и такозвани спа за девојчице, где прослава подразумева и козметичке третмане.

Ангажовање аниматора је од 6.000 па навише, а уколико се родитељи одлуче за позоришну представу, рачун је већи за 18.000, док је за долазак мађионичара потребно 12.000 динара.

Торте уколико их сами не правите коштају од 1.000 динара по килограму, па навише. С тим да је у рођендаоницама због инспекције потребна и декларација торте, као и хране.

Кетеринг кошта од 12.000 колико би било потребно за 20 одраслих до 4.500 за исто толико деце.

Балони и украшавање самог простора кошта додатних неколико хиљада динара. Постоје и фирме чија је делатност само украшавање простора, али је за овакву врсту улепшавња амбијета потребно минимум 12.000. У цену је урачунат материјал и руке оног ко поставља украсе.

Фотографисање дечјих рођендана за два сата кошта 70 евра, плус 20 евра за сваки додатни сат.

За нешто старију децу ту су ласер рођендаонице. Овде учесници пуцају једни у друге али ласером. Играонице опремљене рачунарима и видео игрицама, такође су у поуди за оне нешто старије.

Прослава рођендана, чини се, постала је део озбиљног и уносног посла, где свако убира свој део, а родитељи на крају остану празног џепа.  На све то указује и понуда на друштвеним мрежама, где своје услуге нуде специјализовани фотографи за ове прилике, као и различите врсте аниматора, фирме које се баве кетерингом…

С. Аничић Илић


Шибул: Данас је све постало безлично и ствар престижа

Психолог Александар Шибул за „Дневник“ каже да би рођендан требало да буде сусрет са најмилијима, догађај љубави, а не пука забава.

- Оно што сви памтимо из нашег детињства су емоције које смо диживели било да су оне позитивне или негативне. Сећамо се узбуђења око организације славља. Торте која су са љубављу направљене, а деца се грабе ко ће први олизати посуду са филом. Осмеха, пријатеља и другара. Направљених и склепаних поклона.  Данас је све постало безлично и ствар престижа. Иначе родитељи мало времена посвећују деци. Треба заједно с децом организовати славље. Дати деци сходно узрасту нешто да направи. То ће сигурно памтити – рекао је Шибул.


 

Аутор:
Пошаљите коментар
Играонице за децу све популарније

Играонице за децу све популарније

18.02.2022. 11:59 12:09
БЛИЦАЊЕ, ОТВОРЕН ПРОЗОР, КЉУЧ У БРАВИ Ако имате овакве навике СКУПО ЋЕ ВАС КОШТАТИ

БЛИЦАЊЕ, ОТВОРЕН ПРОЗОР, КЉУЧ У БРАВИ Ако имате овакве навике СКУПО ЋЕ ВАС КОШТАТИ

27.07.2024. 14:12 14:41