КАКО СТЕЋИ ПРАВО НА ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ ПО НОВОМ ПРАВИЛНИКУ Иза преминулог пензија се не рачуна од дана смрти

БЕОГРАД: Од ове године важе нова правила када је реч о исплати последње пензије преминулом кориснику, као и почетку права на породичну пензију, па се износ пензије који припада преминулом пензионеру не рачуна више до дана смрти, већ до краја месеца у коме је смрт наступила.
1
Фото: pixabay.com/ilustracija

Такође, право на породичну пензију чланови породице више не остварују од првог дана након смрти пензионера већ од првог дана наредног месеца, објављено је у последњем броју Гласа осигураника, гласила Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).

Наводи се да је овакав начин обрачуна већ постао уобичајен у многим европским државама, а да се у Србији примењује од почетка ове године.

Сходно томе, наследници сада могу да рачунају да се за последњи месец живота припадајући износ не рачуна до дана смрти, већ последња пензија, као и евентуалне новчане накнаде, припада у целокупном износу.

Како би чланови породице преминулог пензионера могли да наследе неисплаћен износ, потребно је да од Фонда ПИО затраже издавање потврде о припадајућим а неисплаћеним износима пензије и новчане накнаде.

То је, додаје се, и прилика за проверу да ли је Фонд ПИО обавештен о смрти пензионера.  

Потврда коју издаје Фонд се затим користи у оставинском поступку, како би се ови износи приписали имовини умрлог која је предмет наслеђивања.

Уз правоснажно решење о наслеђивању, лица која су одређена као наследници могу од Фонда да затраже исплату неисплаћених износа на свој рачун, у делу који им је одређен.

Такође, лице које је сносило трошкове сахране умрлог има могућност да поднесе захтев за накнаду погребних трошкова а уз захтев се обавезно прилаже рачун за погребне услуге и опрему на коме је наведено име и презиме особе која је сносила трошкове, као и податак о банковном рачуну на који  треба исплатити накнаду. 

Колика је накнада погребних трошкова

Накнада погребних трошкова за ову годину износи 68.863 динара, без обзира којој категорији пензионера је припадао, дакле категорији запослених, самосталних делатности или пољопривредника.

Када је реч о новини око права на породичну пензију, до краја 2023. године је то право припадало од првог дана након смрти пензионера а пошто се од ове године пензија умрлом исплаћује за цео месец у ком је преминуо, право на породичну пензију чланови породице остварују од првог дана наредног месеца.

То значи, да ако је рецимо пензионер умро средином априла, њему припада цео месечни износ за април, а члановима породице се породична пензија утврђује од 1. маја.

Из Фонда ПИО напомињу да право на породичну пензију нема везе са наслеђивањем. и да то што је неко одређен или није одређен као наследник, не значи да има или нема право на породичну пензију.

То истовремено значи и да за подношење захтева за породичну пензију није потребно решење о наслеђивању.

EUR/RSD 117.0372
Најновије вести