light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ ЈЕ ИСПЛАТИВО УЛАГАЊЕ У СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ ПО КУЋАМА Кад струја стиже с крова, уштеда на рачуну и до 70 одсто!

06.08.2024. 10:00 10:18
Пише:
Извор: Н. Маричић

Откако у Србији постоји могућност да потрошачи електричне енергије буду купци, произвођачи, многи грађани одлучили су да управо то ураде – уложе новац, кроз неколико година уложено врате, а потом наставе да остварују велику уштеду.

Да је то добра одлука показало се на рачунима за електричну енергију јер су уштеде и до 70 одсто, а о томе сведоче искуства купаца/произвођача, прозјумера, који су недавно били гости епизоде подкаста Електрификација 2.0, који је покренуо Центар за унапређење животне средине.

Милош Ђукановић, Ненад Маричић и Милош Ђорић прозјумери су од 2022. године и истичу да су у Србији услови за производњу електричне енергије за сопствене потребе добри и да има и простора за унапређење. Они су указали да захваљујући томе што су прозјумери остварују велике уштеде и очекују да ће врло брзо вратити уложена средства за соларне електране и сагласни су у ставу да је најисплативија директна потрошња, односно електрична енергија која је директно потрошена у тренуцима производње, а која је код њих износила 30 до 40 одсто од укупно произведене струје.

По Ђукановићевим речима, уштеда на рачуну за електричну енергију на годишњем нивоу била је 68 одсто, односно 1.650 евра, а то је успео захваљујући томе што на породичној кући у Земуну има соларну електрану снаге 11,7 киловата. Он је истакао да је његов случај потврда да се у Србији дефинитивно исплати бити прозјумер, те да очекује да ће му се инвестиција у соларну електрану исплатити за шест и по до седам година.


Сада је најбољи тренутак да се постане прозјумер

У Европи је у току промена система нето-мерења у начину обрачуна за домаћинства и то се може очекивати и у Србији, па Ненад Маричић каже да је сада најбољи тренутак да се постане прозјумер.

- Услови за прозјумере сада су изузетно добри, а да ли ће тако бити и даље - видеће се - каже Маричић. - Наиме, предвиђа се да се од 2026. године у Европској унији укине систем нето мерење-нето обрачун ( вишкови који се не потроше предају се у мрежу). Тај систем је сада на снази у Србији и неким земљама ЕУ и то је, несумњиво, подстицај за оне који планирају да постану прозјумери.


Сличан период повраћаја инвестиције очекује и Маричић за своју соларну електрану у Руми снаге 7,36 киловата. Он је за „Дневник” рекао да је ситуација за прозјумере у Србији сада много боља него пре само две године, да се инвестиција много брже исплати те да је за годину дана на рачуну уштедео око 65 одсто, или око 900 евра. 

- Први рачуни нису били охрабрујући јер је изгледало да ће се инвестиција исплатити за око 20 година, што је било поражавајуће, али се ситуација за прозјумере променила на боље - каже Маричић. - Наиме, струја је више пута поскупљивала, а промењени су закони, па смо дошли до тога да се данас инвестиција исплати за око шест-седам година.

Велику уштеду остварио је и Ђорић, који је захваљујући соларној електрани на кући у Гроцкој, снаге 10 киловата, смањио рачуне за струју и до 70 одсто, што на годишњем нивоу износи између 1.200 и 1.500 евра. Његова је процена да ће му се инвестиција исплатити за мање од шест година и истиче да они који више троше електричну енергију и улазе у црвену зону потрошње могу да остваре знатно веће уштеде.

Додатна уштеда се очекује и после недавног доношења Уредбе Владе о накнади за подстицај

повлашћених произвођача из обновљивих извора енергије, којом је смањена цена повлачења предатих вишкова електричне енергије. Купци/произвођачи су у prеthodnom периоду плаћали накнаду за подстицај повлашћених произвођача на укупно преузету електричну енергију, док је сада та основица промењена на утрошену електричну енергију, односно разлику између предате и преузете електричне енергије.

Д. Млађеновић

Аутор:
Пошаљите коментар
СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ПРЕКО 2.300 ДОМАЋИНСТАВА Соларни панели доносе нове погодности и још веће умањење рачуна за струју ПОГЛЕДАЈТЕ КОЛИКО ЋЕ УШТЕДЕТИ СВИ КОЈИ „ПРАВЕ СТРУЈУ НА КРОВОВИМА“

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ПРЕКО 2.300 ДОМАЋИНСТАВА Соларни панели доносе нове погодности и још веће умањење рачуна за струју ПОГЛЕДАЈТЕ КОЛИКО ЋЕ УШТЕДЕТИ СВИ КОЈИ „ПРАВЕ СТРУЈУ НА КРОВОВИМА“

13.06.2024. 11:50 11:59
СОЛАРНИ ПАНЕЛИ РЕШЕЊЕ ЗА СКУПЕ ЕНЕРГЕНТЕ Производња струје по кућама се исплати након десетак година

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ РЕШЕЊЕ ЗА СКУПЕ ЕНЕРГЕНТЕ Производња струје по кућама се исплати након десетак година

30.09.2023. 11:37 11:47