ЗБОГ НЕДОСТАТКА ТРАЖЊЕ Цена бакра почела да забрињава

ПЕКИНГ: Цена бакра је наставила да пада четврту недељу заредом након што су подаци из Кине указали на то да ова економија, која је иначе највеће тржиште бакра, константно показује знаке слабости.
livnica bakra
Фото: Youtube Printscreen

Цене су пале за чак 1,6 одсто на 9.587 долара по тони на Лондонској берзи метала, што је био четврти узастопни недељни пад, пренео је Блумберг.

Друга по величини светска економија објавила је данас извештај о бројкама које су појачале бојазан због недостатка тражње.

Док је малопродаја у мају била јача, раст индустријске производње и инвестиција у основна средства је успорен, а увећан је пад инвестиција у некретнине.

Влада председника Си Ђинпинга увела је различите мере за поспешење раста и стабилизацију сектора некретнина, али данашњи подаци обновили су позиве на конкретније акције.

Бакар је достигао рекорд изнад 11.000 долара само прошлог месеца, али је брзо пао због страхова од пораста светских залиха и знакова слабости кинеске економије.

Цене метала су свеукупно гледано биле под притиском прошле недеље након што су америчке Федералне резерве умањиле очекивања када је реч о повећању каматних стопа.

EUR/RSD 117.0371
Најновије вести