Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Србија се неће одрицати својих термокапацитета

06.08.2021. 08:21 12:34
Пише:
Извор: Tanjug (Sava Radovanović)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић данас је, у Председништву, поводом Дана рудара приредио пријем за жене рударе из различитих рудника са територије Србије и поручио да 135 њих у земљи на најбољи и најхрабрији начин доприносе развоју Србије и стопи економског раста.

Он је поручио да се Србија неће одрицати својих термокапацитета и да ће оне имати свој посао и за 10, 20 и 30 година, као и они који долазе после њих.



То је први пут да се за рударски празник уприличи пријем за жене запослене у српским рудницима.



Хвала ово је ваше Председништво! То су наше јунакиње и хероине, нагласио је Вучић додајући да се оне сваког дана боре за свој хлеб и хлеб целе Србије.



Вучић им је захвалио на тешком, напорном и одговорном раду додајући да није у стану да им се додворава на начин на који већина других јесте, али да жели да нагласи да без њих и људи који раде у енергетском сектору не би имали довољно струје, нити грејање и да то грађани треба да знају.



Каже да живимо у ери када се то све подразумева и нико не пита како се обезбеђује струја и грејање, када грађани имају конфор и желе да лети имају 18 и 19 степени, као и зими да имају температуру такву да не морају да носе зимску гардеробу.



Ово су те дивне жене које то чине у наше име и запослене су у различитим рударским басенима и термоелектранама. То су и инжењерке и оне без факултетских диплома, 135 њих које улазе у јаму и обављају најтеже рударске послове - руку под руку и раме уз раме са мушкарцима, навео је председник.



Вучић је поручио да Србија неће "бежати" од својих термокапацитета односно да их се неће одрицати и да ће оне имати свој посао и за 10, 20 и 30 година, као и они који долазе после њих.



Председник је нагласио да је Зиђин најавећи извозник у Србјији уз ХБИС - смедеревску железару, као и да очекује да ће Зиђину све више расти извоз уз рудник Чукару пеки.



Рударство нам доноси најбоље извозне резултатеизвоз и има 1,9 одсто учешћа у БДП, а у нарендим година ће то бити око 3,5 до четири одсто БДП-а.



Захваљујући вашем труду можемо да повећавамо и пензије и мининалмац, додао је он.



Добро здравље вам желим, живела Србија - срећно, поручио је Вучић.



Према подацима Самосталног синдиката металаца Србије у нашој земљи је запослено око 30.000 рудара.



Дан рудара се обележава у знак сећања на 6. август 1903. годину и штрајкове у Сењским рудницима, када су се рудари изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега, скраћено радно време и бесплатно уље за лампе.



Рудари су штрајковали због отпуштања тројице рудара који су штитили права радника, а након десетодневног штрајка изборили су се да се отпуштени рудари врате на посао.



За Дан рудара прошле године због пандемије није било свечаности.

Зиђин највећи извозник, ако има мобинга то мора да се пријави

Вучић је истакао да је компанија Зиђин највећи извозник Србије, а ако се у њој врши мобинг према радницима, поручио је, он мора пријавити да то треба да решавају надлежне установе.



Не знам ништа о мобингу. То је крвично дело по нашем закону, и о томе морају да се изјасне надлежни органи. Молим све оне који су предмет мобинга да своје пријаве поднесу надлежим тужилаштвима, а од надлежнисх судских инстанци очекујем да донесу одлуку. До тада да критикујем некога ко је донео економски спас и наду у исток Србије нећу, поручио је он.



Вучић је то рекао, одговарајући на питање да ли ће бити поштовање колективног уговора пошто је четири синдиката недавно указало да Зиђин врши мобинг, казао да је постала мода да се најбољи критикују и да им се проналазе наводне мане.



Зиђин је највећи извозник данас у Србији. РТБ Бор је пропадао годинама. Некадашњи премијер Зоран Ђинђић рекао је да би требало да се шади кикирики у Бору, а не да се одржава на пропалим ногама РТБ Бора. Говорили су и многи да треба да се угаси РТБ Бор. Данас је Бор један од градова где најбрже расте цена квадрата, јер су највише скочили плате, истакао је он.



Србија не дугује више 1,2 милијарди евра, не дугује ништа, казао је он додајући да се на стотине људи и даље запошљава.



Вучић је истакао да и Мајданпек има наду за живот, јер појново расте цена некретнина, и диже се као што се диже цела Србија, а некима, констатује, то није драго. Упитан зашто на Дан рудара није посетио рударе на њиховом радном месту, Вучић је одговорио да данас није у рудницима јер је желео да остане у Београду да ода пошту преминулом амбасадору Мирославу Лазанском, чија сахрана је у 13 часова, па где год да крене тешко да би се ватио до тог тренутка.



Подсетио је да је посетио Колубару много пута, Бор, Мајданпек, за разлику од већине других лидера ове земље, као и да ће ускоро ићи у Костолац.



Нисам разумео ни сврху, ни смисао тог питања.Је л то требало да значи да сам лењ, и не разговарам са рударима? Где год се појави проблем први сам да одем, за разлику од свих људи, мене нико не пита да ли идем на одмор, јер знате да не идем, казао је он.

Признања и поклони за најбоље рударе

Самостални синдикат металаца Србије и ове године, традиционално, обележава Дан рудара свечаним скупом на којем ће се најбољим рударима за 2021. годину, из рудника Трепча "Звечан", Рудника бакра Зиђин - Бор и огранка Мајданпек, као и Рудника Котанго, уручити признања и поклони.



Прошле године због пандемије није било свечаности за Дан рудара, док ће ове године сећање на штрајк у Сењском руднику, који се догодио 1903. године, бити одржано у Београду.



Биће уручено осам награда, за две рударке и шест рудара, који су њихове колеге пригласиле најбољима.

Михајловићева: За одрживо и зелено рударство

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, поводом Дана рудара и рударки упутила је честитку свим запосленима у српским рудницима, са изразима дубоког поштовања за изузетно важан и високоризичан посао који обављају.



Поводом Дана рудара и рударки упућујем искрене честитке рударима и рударкама, њиховим породицама и свим запосленима у рударској индустрији. Честитам им и на истрајности и преданости професији која тражи много храбрости, одрицања и љубави према овом послу.



Сигурна сам да за рударе и рударке Србије следе успешнији и срећнији дани. Наша борба за одрживо и зелено рударство подразумева нове, значајне инвестиције, али и унапређене услове рада, модернизацију процеса производње и еколошке стандарде достојне најразвијенијих земаља света.



Могу да обећам да ћемо се максимално посветити побољшању услова рада и бољој заштити на раду, како бисмо заједно радили на привредном развоју, расту животног стандарда и срећнијој будућности, нагласила је Михајловићева.

Петковић: Трепча је наш национални понос

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић честитао је данас рударима на КиМ, руководству и свим запосленима у Рударско-металуршко-хемијском комбинату "Трепча", као и свим рударима у осталим деловима Србије, Дан рудара.



Петковић је поручио да је "Трепча" била и остала значајан чинилац и ослонац енергетског, економског и свеукупног развоја и напретка северног дела Косова и Метохије, али и покрајине у целини.



Истакао је да је "Трепча“ наш национални понос, са рудним богатствима наше јужне покрајине, и незаобилазни стратешки потенцијал и предводница на путу ка бољем животу и стандарду српског народа на Космету.



Сигуран сам да ћете и у наредном периоду, као и увек до сада, спремно да одговорите на све изазове и искушења, а у сарадњи са другим привредним субјектима и пројектима од капиталног значаја за КиМ, али и земљу у целини, пружити наду у свеопшти бољитак, али и охрабрење и подстрек српском народу да остане и опстане на КиМ, поручио је Петковић.



Он је, уз захвалност и поштовање према тешком и ризичном рударском послу и тешко зарађеном "хлебу са седам кора", навео да ће држава Србија ће учинити све да створи услове да рударски рад буде још цењенији и безбеднији.



Показаћемо и да смо заједно, сложни и јединствени, способни и одлучни да заштитимо и очувамо сва природна, па тако и рудна богатства на сваком педљу наше земље. Уверен да, као и до сада, делимо исте вредности и исту визију будућности за српски народ на КиМ, уз искрене жеље, још једном вам честитам ваш Дан и поздрављам вас традиционалним рударским поздравом ''Srеćno!'', поручио је Петковић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Михајловић честитала Дан рудара: Србија је поносна на вас

Михајловић честитала Дан рудара: Србија је поносна на вас

06.08.2019. 14:55 14:56
Рудари Ресавице за Дан рудара желе модернизацију рудика

Рудари Ресавице за Дан рудара желе модернизацију рудика

05.08.2019. 10:42 10:45