light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СРПСКЕ ТЕХНОЛОШКЕ КОМПАНИЈЕ СЕ СВЕ БОЉЕ КОТИРАЈУ Стартап Београда и Новог Сада вреди 1,12 милијарди евра

01.06.2024. 11:48 12:05
Пише:
Извор: Pixabay

Према „Стартап Гином 2024” истраживању, стартап екосистем Београда и Новог Сада у 2023. достигао највећу вредност до сада од 1,116 милијарди долара, која је већа за 66 одсто у односу на prеthodnu годину.

Како се наводи, стартап екосистем Београда и Новог Сада према најновијим подацима позиционира се као први екосистем у региону Западног Балкана, односно десети у региону Централне Европе.

Стартап екосистем, како је наведено, пружа већу финансијску подршку у раним фазама развоја иновација од бројних других европских екосистема, као што су Литванија, Праг, Варшава, Љубљана. У саопштењу се прецизира да је, према добијеним резулатима, просечна старост оснивача 35 година, што је три године млађе од европског просека, док је проценат жена у оснивачком тиму такође изнад европског и светског просека. Додаје се и да велики проценат стартапа из региона Београда и Новог Сада односно 64 одсто препознаје глобално тржиште као своје циљано тржиште за пласман иновативног производа. 

Наводи се и да су посебни успеси стартап екосистема у току prеthodnе године највећа вредност екосистема до сада, растућа заједница са високим процентом професионалаца, изванредан поол талената који формира различите компаније и тимове, као и то што се искусни оснивачи враћају у екосистем, али и јако и отпорно финансирање у раној фази развоја стартапа, изражена амбиција, глобални начин размишљања. Званично објављивање целокупног извештаја Стартап Xinom истраживања за све екосистеме планирано је 10. јуна 2024. године у Лондону у оквиру Лондон Tech Week догађаја. Српски иновациони екосистем наставља импресиван раст, са преко 300 нових стартапа у протекле две године. Три највећа изазова за стартапе у Србији су приступ финансирању, придобијање купаца и запошљавање адекватног кадра, посебно у сектору продаје. Најважнији циљеви стартапа за 2024. су раст продаје, развој производа и раст броја корисника.


Иновациони фондови спремни

Говорећи о помоћи државе, Беговићева наводи да Србија има иновациони фонд, који представља њен главни механизам који помаже у оснивању, подршци и менторству.

„У оквиру фонда имамо и виши капитал фондова. То су фондови који улажу у ризични капитал и имају велику шансу да достигну високе вредност. Тренутна вредност је милијарду долара. То говори о великом потенцијалу”, закључује министарка науке Јелена Беговић.


Чињеница да почетком 2024. преко 6.000 људи ради у домаћем стартап екосистему, што је 2.500 више него пре две године, разлог је за оптимизам свих актера иновационог екосистема и уверење да су знање и иновације прави пут за даљи развој Србије.

Стартап екосистем наших стартап компанија, које се базирају на иновативним идејама, имају велики потенцијал да достигну на глобалном тржишту велику вредност, а самим тим да допринесу економском развоју Србије, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.  Подаци говоре да је Србија, што се тиче стартапа у расту, у експоненцијалном расту од 60 одсто, што је изванредан резултат, с обзиром на то да многе земље у Европи за прошлу годину бележе и негативне вредности”, рекла је Беговићева. Према њеним речима, подаци говоре да је Србија иновативна и може да демонстрира своје резултате у овом областима.

„Очекујем да ће у наредним годинама то допринети економском развоју земље”, истиче Беговићева.

Е. Д. Н.

Аутор:
Пошаљите коментар
КОНКУРС ЗА ПОДРШКУ СТАРТАП ИДЕЈАМА Решења која могу да промене свет

КОНКУРС ЗА ПОДРШКУ СТАРТАП ИДЕЈАМА Решења која могу да промене свет

31.05.2024. 10:13 10:22
СТАРТАП ПРОЈЕКАТ ПОКРЕНУТ У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ Са макетом паметне куће требало би и у Москву

СТАРТАП ПРОЈЕКАТ ПОКРЕНУТ У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ Са макетом паметне куће требало би и у Москву

16.03.2024. 13:47 13:55
ИМПРЕСИВАН РАСТ У Србији 750 стартап компанија; Број запослених достигао 6.000

ИМПРЕСИВАН РАСТ У Србији 750 стартап компанија; Број запослених достигао 6.000

13.03.2024. 12:51 12:57