light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЕНЗИОНЕРИ ДОСКОЧИЛИ и ПАКЛЕНИМ ВРУЋИНАМА Ево како се расхлађују, а да притом и УШТЕДЕ Не треба им ни клима!

30.07.2024. 19:43 19:48
Пише:
Извор: pixabay.com

У данашњем издању емисије Ни пет ни шест, ауторка и водитељка Јована Гргуревић разговарала је са својим гошћама на тему пензије у Србији.

Шта све утиче на висину пензије? Да ли ће јануарске пензије бити веће и до 15%? Колико пензионерима значе повремена повећања пензија и шта могу да ураде са тим новцем?

На ова и друга питања одговарале су Снежана Шантић из удружење пензионера Стари град, Надежда Сатарић из удружење AMITY, Смиља Станковић из удружења "Мимоза" и Бранислава Ђуровић, генерални секретар Удружења синдиката пензионера Србије.

Станковић је навела бесплатне активности пензионера које они најчешће упражњавају током лета:

За сада што се бесплатних активности за пензинонере то је шетња вечерња и јутарња, затом ко може на располагању су пензионерске картице па могу да оду на безен одређеним данима углавном поподне. То се доста користи.

Осим расположивих активности пензионери се често како каже сналазе не би ли максимално смањили трошкове.

Осим тога она се и сналазе. Најновији хит је да се по овој врућини иде у тржне центре. Климатизовано је, нагледаш се изглога, седнеш на неку клупицу и нико те не дира. У кафиће се не улази, јер су тамо цене велике. Понесе се мало воде и тако се убије једно два до три сата. Њихова рачуница је да на тај начин штеде струју, јер не за то време не морају да пале климу код куће. Излази се и по излетиштима као што је Кошутњак, рекла је Станковић.

Сатарић каже да из истог разлога наши најстарији грађани често користе јавни превоз.

Има их и који користе време да уђу у градски превоз који је климатизован, а и бесплатан за пензионере. Неки одлазе у сеоске средине. Тамо немају потребе да уклучују климу. Ма колико топло било, ипак су вечери тамо свежије, а и цене су далеко приступачније него у Београду који је изузетно скуп град. Кад морају да купе неки од пољоприврденим производа купују га на лицу места од самих произвођача што је и здравије и јефтиније. Наравно говорим о пензионерима који су дошли из неких таквих средина у градске, па имају могућност да се тамо врате.

Ђуровић је истакла да постоје места за одмор у Србији која нису толико скупа, као и да свако ко има макар мало могућнсти треба да их искористи како би их посетио:

- Доста њих се труде да квалитетно проведу ове вруће дане. Користе излете на места као што су Бања Врујици или Бања Врело који нису толико скупи. Ја сам рецимо обилазила Јагодину, манастир Раванцу, Врело Грзе. Бити тамо у оној шуми то је била чиста милина. Свако ко има мало могућости то треба да искористи. Страшно је што смо ми дочекали пензију, а да многи од нас не могу ни тај један такав излет себи да приуште и још нећемо укључивати климу јер троши ного струје.

Шантић је оценила да би најављено јануарско повећање пензије могло да оде на дуговања за рачуне:

Прво дамо држави све што смо дужни. Држава више није по закону да нас опомиње. Само иде камата ако не плаћате на време. Сами сте дужни да се старате о обавезама према држави. Питала сам на општини Стари град да ли 42.000 људи треба да зове надлежне да се распитује о дуговањима. Нису били одушевљени питањем, само су рекли: Ми нисмо у обавези да вас опомињемо, а трећег месеца изврштељ неће да вас штеди. Повећање пензије ће доста отићи на те дугове.

Дневник/Курир/ Јова Стевић

Аутор:
Пошаљите коментар
ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТИ ХИТ ТРЕЋЕГ ДОБА Новосадски пензионери радо организовано посећују културне споменике, галерије, манастире ПУТУЈЕ СЕ И ВАН СРБИЈЕ

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТИ ХИТ ТРЕЋЕГ ДОБА Новосадски пензионери радо организовано посећују културне споменике, галерије, манастире ПУТУЈЕ СЕ И ВАН СРБИЈЕ

09.07.2024. 11:37 11:45