few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Србија неће игнорисати мере Хрватске 

02.08.2017. 11:54 11:56
Пише:
Извор: Tanjug

ПОДГОРИЦА: Србија ће још једном показати да је конструктивна и толерантна, али неће игнорисати Хрватске нове мере на српске производе и успеће да заштити наше произвођаче и извознике, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић уз оцену да Хрватска тиоме крши ССП.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара у Подгорици, рекла да на Самит Америчко-јадранске повеље долази мање оптимистична и лошије расположена него када је пре извесног времена одлазила у Трст на Самит лидера западног Балкана.

Како је истакла мере које је увела Хрватска сигурно ће бити тема коју ће да покрене на радном делу састанка, јер потез Загреба, како каже, не иде у прилог регионалне сарадње.

"Причали смо пре месец дана у Трсту и две основне теме су биле инфратруктурно повезивање и економска сарадња. Направили смо регионалну привредну комору, постоји толико много ствари у којима сарађујемо и у којима смо сарађивали, подсетила је Брнабић.

Председница Владе је констатовала да је Србија много пута показала да је и толерантна, и флексибилна, и конструктивна, али да јој се чини да сваке године, отприлике у време прославе оружане акције Олуја у Хрватској, из те земље стижу негативни сигнали.

"Ово је јасно кршење ССП-а. Ми смо као влада упутили ноту хрватској влади, односно министарствима пољопривреде и трговине, као и Европској комисији. Разговарамо и са осталим земљама на које се ово односи, како бисмо имали заједнички наступ према овом питању, рекла је Брнабић.

Она је додала да, када неко повуче потез попут Хрватске, онда не може да се говори о економској интеграцији и сарадњи.

То нису ствари које треба да се дешавају у региону, рекла је Брнабић.

"Србија ће показати још једном да је конструктивна и толерантна, али нећемо ово игнорисати и успећемо да заштитимо и наше произвођаче и извознике", поручила је Брнабић.

Михајловић: Мере Хрватске не доприносе повезивању

Потпредседница владе Зорана Михајловић је изјавила данас да мере које је увела Хрватска не доприносе бољем економском повезивању земаља у региону, да није изнанађена тим потезом, али и да ће Влада Србије наставити да води јасну и одговорну политику.

Не могу то да прокоментаришем као нешто добро, није први пут да се неке ствари дешавају, поготово у овом економском делу, који је значајан за све земље Балкана, које треба да имају одређене економске односе. То се у економији зове простим језиком протекционизам, рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара у Нишу.

Ја ћу можда да будем мало грубља - то је нешто чега желимо сви да се ослободимо, све што радимо у економији и све што ради ЕУ је управо да нема протекционистичких мера, које су постојале пре 100 и више година, додала је она.

На питање шта може Србија ту да уради, Михајловић каже да ће Министарство трговине Србије упутити писмо напомињући да нисмо једина земља која има тај проблем.

Те мере не никако доприносе bolljеm економском  повезивању, такве мере  никада не донесу добро земљи која их је дала. Изненађења нема, али имамо једну врло јасну и одговорну политика наше владе”, нагласила је Михајловић.

Хрватска је увела ванцаринске баријере приликом увоза пољопривредних производа из Србије и других земаља које нису чланице ЕУ, а министар трговине Расим Љајић је рекао да се ради о драстичном кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању и најавио да ће Србија због тога да се обрати Европској комисији И тражити да се преиспита одлука званичног Загреба.

Огласио се и министар спољних послова Ивица Дачић рекавши да ће Влада Србије наћи начин да реагује адекватним мерама на одлуку Хрватске и да Загребу "неће бити свеједно".

Аутор:
Пошаљите коментар