light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЦРНА ГОРА ОКЛЕВА С ИЗРУЧЕЊЕМ КРИПТОПРЕВАРАНТА  Хоће ли “Краљ криптовалута” До Квон на пут у Јужну Кореју или САД

07.08.2024. 08:22 08:31
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

ПОДГОРИЦА: Веће Врховног суда Црне Горе донеће до краја недеље одлуку да ли да се одложи изручење такозваног "краља криптовалута" Хјонг До Квона матичној земљи - Јужној Кореји, а по Захтеву за заштиту законитости које је подигло Врховно државно тужилаштво.

Тај Захтев поднет је 2. августа Врховном суду са предлогом за одлагање извршења одлука Вишег суда у Подгорици и Апелационог суда о изручењу До Квона Јужној Кореји све до доношења одлуке вијећа Врховног суда, преносе Вијести.

Тужилаштво, на чијем је челу Милорад Марковић, тражило је да Врховни суд преиспита да ли је законита Вишег суда у Подгорици али и Апелационог суда, којом је утврђено да су испуњени услови да До Квон буде изручен Јужној Кореји, као и да се одбије његово изручење Сједињеним Америчким Државама.

"Предметним захтевом је предложено да Врховни суд Црне Горе, сходно законским одредбама, одложи извршење одлука Вишег суда у Подгорици и Апелационог суда Црне Горе до доношења одлуке Врховног суда по подигнутом Захтеву за заштиту законитости изјављеног на ове судске одлуке", рекли су у суду.

Подизање захтева уследило је дан након што је Апелациони суд Црне Горе потврдио 1. августа одлуку Вишег суда којом се дозвољава изручење До Квона матичној земљи, а одбија изручење САД-у.

Обе државе потраживале су До Квона због кривичних дела превара са крипто валутама у вредности од најмање 40 милијарди долара, а процењује се да је толика штета причињена инвеститорима крахом његових криптовалута - Луна и Tеrra.

У саопштењу Апелационог суда писало је да је одлука о изручењу Сеулу - правноснажна.

По оцени Апелационог суда, Виши је правилно утврдио да Јужна Кореја има предност јер је њена замолница за изручење стигла пре америчке.

До Квон се већ месецима налази у Прихватилишту за странце и чека екстрадицију.

Он је у марту 2023. године ухапшен на подгоричком аеродрому са пословним партнером Чанг Јуном када су користећи фалсификоване пасоше, покушали да одлете за Дубаи.

Чанг Јун је, након што је издржао казну затвора у Спужу, 5. фебруара изручен Јужној Кореји, али та одлука је била лака јер га је само и потраживала матична земља.

Судови у Црној Гори су до сада више пута опречно одлучивали о захтевима САД и Јужне Кореје за изручење До Квона, а вероватно ће тај случај остати забележен као несвакидашњи јер је око исте правни ствари одлучивано чак седам пута.

Како се наводи, за годину и по од како До Квон након хапшења борави у Црној Гори око његовог имена вежу се и многе афере али и политичке борбе између бившег и садашњег премијера Дритана Абазовића и Милојка Спајића.

Неколико дана уочи прошлогодишњих избора, До Квон је Абазовићу и главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу доставио писмо у којем, наводно у негативном контексту, помиње Спајића.

До Квону је у одсуству је почело суђење у Њујорку, а тамошња порота прогласила је 5. априла До Квона и његову компанију Tеrraform Лабс одговорним за грађанску превару, сложивши се са америчком Комисијом за хартије од вредности (СЕЦ) да су обманули инвеститоре, који су изгубили око 40 милијарди долара.

Компанија Terraform лабс пристала је да плати око 4,5 милијарди долара у грађанском поравнању са СЕЦ.

Упркос томе што је његова компанија постигла поравнање са СЕЦ, САД су остале при захтеву да им Црна Гора изручи До Квона.

Аутор:
Пошаљите коментар
ЈАВИО СЕ НА ТЕЛЕФОН И ОСТАО БЕЗ СИЛНОГ НОВЦА Криптопреваре круже Балканом ПАЗИТЕ КОМЕ ДАЈЕТЕ ПОДАТКЕ

ЈАВИО СЕ НА ТЕЛЕФОН И ОСТАО БЕЗ СИЛНОГ НОВЦА Криптопреваре круже Балканом ПАЗИТЕ КОМЕ ДАЈЕТЕ ПОДАТКЕ

01.08.2024. 10:08 10:22
ДУПЛО ВИШЕ „КРИПТОКРАЂА“ НЕГО ЛАНЕ Хакери у првој половини 2024. покрали више од милијарде у крипто валутама ЕВО И ТАЧНО КОЛИКО

ДУПЛО ВИШЕ „КРИПТОКРАЂА“ НЕГО ЛАНЕ Хакери у првој половини 2024. покрали више од милијарде у крипто валутама ЕВО И ТАЧНО КОЛИКО

05.07.2024. 17:17 17:18