light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРЧКА СЕ ДВА САТА, НЕМА НИШТА УКУСНИЈЕ ОД ТОГА Многи су се прејели и тек ПОСЛЕ САЗНАЛИ шта су заправо јели; КУВАР МРШО је врхунски мајстор за СПРЕМАЊЕ овог гулаша (ФОТО)

27.08.2024. 13:59 14:16
Пише:
Извор: Рина

ЧАЧАК : Ситно се одбројава до тренутка када ће мајстори из свих крајева Србије, беле бубреге ставити у лонац.

Чувена Муд(р)ијада заказана је за овај викенд у селу Луњевица код Горњег Милановца, а вешти мајстор Милорад Вукајловић звани Мршо већ вежба и спрема гулаш од тог посебног састојка.

- Најбоље је спремати јело од говеђих тестиса, јер немају никакву арому нити шмек, могу одмах на роштиљ. Од других животиња прво морају да преноће у сирћету па тек онда да се спремају. Најбољи за гулаш су тестиси од коња, али се она ретко могу наћи. Оно што је најважније јесте начин како се спремају, а кад све буде завршено то буду изузетни и јединствени деликатеси”, рекао је за РИНУ Милорад.

Врхунски кувар Мршо, специјализован за гулаш од тестиса, ове године слави своје пунолетсво на Муд(р)ијади, а неколико пута већ је однео и победу на овом такмичењу. Каже да спремање овог гулаша није тешко, али да се ипак морају знати мале тајне великих мајстора.

- Зачини су такође јако важни, ја додајем суво грожђе, али и кисели краставчић корнишон. То му даје заиста посебну арому. Укус је фантастичан, многи су јели и прејели се и тек после смо им рекли шта су заправо јели. Нису могли да верују да то може бити баш тако укусно. Гулаш треба да се кува око два сата, а прирема укупна траје око сат и то је то, каже Милорад.

 Идеја о настанку ове јединствене манифестације развила се захваљујући Љубомиру Еровићу из Горњег Милановца, који је направио јединствен бренд о ком су брујали и светски медији. Након његове смрти 2019. године традицију је наставила његова кћерка Јована.

Светско првенство у спремању тестиса окупља такмичарске групе сачињене од пријатеља рекреативаца, па све до професионалних кувара. Сваку екипу чини најмање три члана, а у шерпама се може наћи само месо белих бубрега. Ко спреми најбољи гулаш добија необичну главну награду. У њихове руке иде дрвена скулптура мушкарца са ерекцијом, која се из руке у руку преноси победнику сваке године.

Рина

Аутор:
Пошаљите коментар