Данас је Туциндан – дан када се припрема храна за Божић
БЕОГРАД: Српска православна црква и верници обележавају Туциндан, празник пред Бадњи дан, када се припрема храна за Божић.
По српској обичајном календару, Божић се слави три дана, 7, 8. и 9. јануара али се као празнични дани рачунају и данашњи Туциндан и сутрашњи Бадњи дан.
На Туциндан се припрема месо за божићну печеницу. Према народном веровању, од те печенице зависе срећа и благостање куће.
У градовима се месо купује, а у селима се прасе или јагње за печеницу одреди знатно раније и храни посебном храном. Уз то, негде се припремају и ћурка, гуска или пиле.
Од Туциндана почиње и спремање куће за Божић. Домаћица припрема брашно за мешење, посуду са зрневљем жита, мења сламу у гнездима за живину, прибавља суве шљиве, смокве, орахе, новчиће и бомбоне које ће на Бадње вече просути по слами расутој у кући а деца их покупити пијучући.
Према веровању, ништа се не даје нити износи из куће, јер ће онда и преко целе године ствари само одлазити из тог домаћинства.
С друге стране, требало би вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до следећег Божића.
Ово је и дан светог Наума Охридског Чудотворца, ученика и настављача дела Ћирила и Методија, који се за живота прославио исцелитељским моћима.
Један је од утемељивача медицине на нашем тлу и оснивач манастира Светог Наума на Охридском језеру.
(РТС)