broken clouds
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Белоглави супови и у резервату Пештерско поље

25.11.2020. 16:50 16:51
Пише:
Извор: pixabay.com

ПЕШТЕР: У Специјалном резервату природе "Пештерско поље" примећена су јата белоглавих супова након што је почетком ове године почело са радом хранилиште за некрофагне врсте животиња.

Како је саопштио Завод за заштиту природе Србије, хранилишта су постављена између локалитета Крња Јела и врха Тројан, а изграђена су у складу са условима заштите природе Завода.



Бројност супова у том резервату кретала се од 30 до 180 јединки, а примећено је и да око 50-ак јединки ноћи у шуми у близини хранилишта и стенама непосредно испод врха Тројан.



Успешан рад хранилишта и ширење простора на којима обитава белоглави суп, како истиче директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић, резултат је добре праксе и сарадње Завода и управљача, а пре свега, чувара природе на терену.



Драгишић подсећа и да је рад хранилишта у СРП „Пештерско поље“, такође и резултат вишегодишњег споја и рада стручњака, управљача и свих заштитара природе на успостављању националне мреже хранилишта за некрофагне врсте животиња која је део Балканске мреже хранилишта.



Тим пројектом се омогућава неометано кретање и ширење популације тих угрожених врста на целом Балканском полуострву и шире у Европи.



У мрежу тих хранилишта, која се налазе у границама заштићених подручја проглашеним Специјалним резерватима природе „Увац“, „Клисура реке Милешевке“, „Клисура реке Трешњице“, и сада „Пештерско поље“, настоји се да се ускоро укључи још једно, и то у Парку природе „Стара планина“.



Хранилиште на Пештерском пољу је ограђено, има објекат за фотографисање и посматрање животињских врста уз стални видео надзор.

Аутор:
Пошаљите коментар