ХРВАТИ ОСТАЈУ БЕЗ ШЕЋЕРА? Катастрофа на пољима ДА ЛИ СРБИ ТРЕБА ДА СЕ ПЛАШЕ
Хрватска би због суше могла остати без шећера, јављају хрватски медији.
На истоку земље, где је највећа производња шећерне репе, уништено је више од 80 одсто рода. У Министарству пољопривреде у среду послеподне одржан је хитан састанак, а помоћ ће се тражити и од Брисела.
Како пише хрватски Дневник, најгоре је у Осјечко-барањској и Вуковарско-сријемској жупанији.
- Репа се држала колико је могла. Онда је лист извлачио влагу из репе и репа се смањивала и смањивала и сад су се осушили и репа и лист - рекао је Иво Келић, произвођач шећерне репе из Мирковаца.
На истоку се производи 85 одсто репе за производњу шећера, а уништено је више од 80 одсто рода.
- Наше породично газдинство има негде око 126 хектара шећерне репе, а нећемо вадити једно 80 хектара - појаснио је Келић.
У пољима елементарна непогода, а на тржишту могућа катастрофа. Суша је уништила репу не само у Хрватској него и другде у Е ропи, па је питање хоће ли ове године уопште бити шећера.
Слично је и у Мађарској
- Таква је ситуација и у Мађарској, Словенији. Па немам појма више ко ће сејати шећерну репу кад смо овако на губитку. То би могао бити крај за шећерану у Жупањи, задњу шећерану у Хрватској - упозорио је Келић.
Последња хрватска шећерана не памти овакав период.
- Верујте, ми радимо с преполовљеним капацитетом, цена тог шећера је огромна. Све у свему јако лоша ситуација - рекао је председник управе Хрватске индустрије шећера Жељко Задро.
У Министарству пољопривреде одржан је хитан састанак јер без репе нема ни шећера.
- Наш састанак је дао то да ћемо у четвртак кренути према Европској комисији, иницирати на активацији кризних резерви у пољопривреди. То се чека шест месеци ако се одобри - напоменуо је министар Јосип Дабро.
Из Владе умирују да чине све како шећерну кризу не би осетили и грађани.
- Нема потреба за забринутост за наше грађане, дакле неће бити ни увоза нити повећања цена везано за шећер. С те стране Влада штити грађане - рекао је државни секретар Тугомир Мајдак.
Мањак шећера надоместиће се залихама и делом из рафинирања.
- Поскупљења сигурно не прете, али имамо катастрофалну ситуацију у Хрватској - сматра Задро.
Каква је ситуација у Србији
У Србији је три месеца владала афричка суша.
Овогодишњи приноси шећерне репе у Србији знатно су погођени дуготрајном сушом и високим температурама током лета. Произвођачи су се суочили са смањеним приносима и погоршањем квалитета репе, јер је због недостатка падавина дошло до сушења корена и појаве трулежи на великом броју парцела. У неким подручјима, попут Баната, проценат трулежи достигао је чак 40-60%, што знатно отежава прераду у шећеранама.
Упркос овим изазовима, компанија „Суноко“ очекује да ће производити око 275.000 тона шећера ове године, што је довољно да задовољи домаће потребе и омогући извоз. Међутим, произвођачи захтевају већу подршку државе због великих губитака и тешкоћа у производњи, посебно јер су и претходних година трпели због сличних климатских услова.
За сада, не морамо да бринемо о томе хоћемо ли ове зиме јести пекмез и слатко.