СА ТРЖИШТА ПОЉСКЕ ПОВУЧЕН СРПСКИ КЕКС Опасна концентрација Е-220 изнад дозвољеног нивоа!
Са тржишта Пољске повучен је кекс произведен у Србији јер има четири пута више емулгатора Е-220 од дозвољеног нивоа, објавио је RASFF (Европски системе за брзо узбуњивање за трговину храном).
Није наведено који је тачно кекс у питању.
Прехрамбени адитив Е-220 се користи као конзерванс.
Како се наводи, кекс је повучен са тржишта, а обавештене су и надлежне службе.
Како се наводи на сајту, узорак је узет 23. септембра 2024. и у њему је откривен висок садржај Е 220 сумпор диоксида у количини од 199±28 милиграма по килограму, а максимална дозвољена количина је 50 милиграма по килограму.
Емулгатор Е220 је сумпор-диоксид, односно безбојни гас који се користи као конзерванс. Његова улога је да спречи бактеријско и ензимско кварење производа, пише "Фоод инфо". Раствара се у воденој бази, а киселина која настаје овом реакцијом је активно средство.
Осим тога, делује и као оксидационо средство са ефектом избељивања, стабилизује витамин Ц и спречава промену боје белог вина. Прихватљив дневни унос је 0,7 милиграма по килограму тежине.
Последице коришћења Е220
Због оксидационог дејства може смањити садржај витамина у производима, док се у јетри редукује до безопасног сулфата и излучује се преко мокраће. Такође, може изазвати и проблеме са дисањем код асматичара, док у високим концентрацијама може изазвати гастроинтестиналне сметње.
У којој храни се може наћи?
Понекад се сумпор-диоксид користи као конзерванс за суве кајсије, суве смокве и друго суво воће које због својих антимикробних својстава и способности спречава оксидацију.
Према Правилнику о прехрамбеним адитивима, Е220 сумпор-диоксид се налази на листи одобрених адитива.