Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СА ТРЖИШТА ПОЉСКЕ ПОВУЧЕН СРПСКИ КЕКС Опасна концентрација Е-220 изнад дозвољеног нивоа!

26.11.2024. 20:59 21:08
Пише:
кекс
Фото: Ilustracija pixabay

Са тржишта Пољске повучен је кекс произведен у Србији јер има четири пута више емулгатора Е-220 од дозвољеног нивоа, објавио је RASFF (Европски системе за брзо узбуњивање за трговину храном).

Није наведено који је тачно кекс у питању.

Прехрамбени адитив Е-220 се користи као конзерванс.

Како се наводи, кекс је повучен са тржишта, а обавештене су и надлежне службе.

Како се наводи на сајту, узорак је узет 23. септембра 2024. и у њему је откривен висок садржај Е 220 сумпор диоксида у количини од 199±28 милиграма по килограму, а максимална дозвољена количина је 50 милиграма по килограму.

Емулгатор Е220 је сумпор-диоксид, односно безбојни гас који се користи као конзерванс. Његова улога је да спречи бактеријско и ензимско кварење производа, пише "Фоод инфо". Раствара се у воденој бази, а киселина која настаје овом реакцијом је активно средство.

Осим тога, делује и као оксидационо средство са ефектом избељивања, стабилизује витамин Ц и спречава промену боје белог вина. Прихватљив дневни унос је 0,7 милиграма по килограму тежине.

Последице коришћења Е220

Због оксидационог дејства може смањити садржај витамина у производима, док се у јетри редукује до безопасног сулфата и излучује се преко мокраће. Такође, може изазвати и проблеме са дисањем код асматичара, док у високим концентрацијама може изазвати гастроинтестиналне сметње.

У којој храни се може наћи?

Понекад се сумпор-диоксид користи као конзерванс за суве кајсије, суве смокве и друго суво воће које због својих антимикробних својстава и способности спречава оксидацију.

Према Правилнику о прехрамбеним адитивима, Е220 сумпор-диоксид се налази на листи одобрених адитива.

Извор:
Бизнис Телеграф.рс
Пише:
Пошаљите коментар
ОВАЈ ПРОБИОТИК ПРЕДСТАВЉА РИЗИК ПО ЗДРАВЉЕ Повлачи се са тржишта Хрватске

ОВАЈ ПРОБИОТИК ПРЕДСТАВЉА РИЗИК ПО ЗДРАВЉЕ Повлачи се са тржишта Хрватске

30.08.2024. 08:27 08:42