overcast clouds
4°C
24.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЛАСНИЦИ РЕСТОРАНА У ПРОБЛЕМУ Губици само расту, а кафеџије кукају – мање је гостију, а УМЕСТО ПИВА НАРУЧУЈУ ВОДУ

24.02.2025. 15:58 16:22
Пише:
Извор:
Дневник/Бизпортал
Pixabay.com/Cafe, Tables and chairs, Bistro image. Free for use
Фото: Pixabay.com/Cafe, Tables and chairs, Bistro image. Free for use

Одлазак у ресторан некада је многима био свакодневни ужитак, али данас се све више људи два пута замисли пре него што се одлучи на такав трошак.

Цене у угоститељству су значајно порасле последњих година због скупљих намирница, већих плата и раста трошкова енергије. Многи ресторани нису преживели пандемију, а они који јесу, сада се боре за опстанак. Све више људи одлучује да једе код куће како би уштедело.

Ипак, одлазак у ресторан за многе и даље представља мали луксуз, али сада се пажљивије планира. Такође, све чешће се штеди на пићу – гости наручују воду уместо вина, што угоститељима ствара велике проблеме.

Угоститељи се жале на штедњу гостију када је реч о пићу
Арне Анкер, власник ресторана у Берлину, изјавио је за „Focus“ да све више гостију наручује само воду уместо вина. Сличну забринутост деле и други угоститељи.

– Ресторан се једва може одржати само од продаје јела – рекао је један угоститељ из Хамбурга, наглашавајући да пића доносе кључни део приход, пише Феникс магазин.

Фото: pixabay.com

Роналд Еренс, власник ресторана у Минхену, истиче да гости сада прво гледају цене пре него што се одлуче између пива, вина или воде. Када је његов ресторан повећао цену винског шприцера за један евро, продаја му је пала за 30 одсто.

Пад продаје пива такође представља проблем, посебно за ресторане који имају уговоре са пиварама. Ти уговори често укључују минималне количине наруџбина, а њихово неиспуњавање може довести до лошијих услова или чак казни.

Угоститељи примећују да пиваре покушавају да ублаже пад продаје увођењем нових укуса, врста пива и безалкохолних варијанти.

Угоститељи се буне због враћања ПДВ-а на 19 одсто
Поред раста трошкова, угоститеље је погодило и укидање сниженог ПДВ-а. Током пандемије, немачка влада је привремено смањила ПДВ са 19 одсто на 7 одсто, али је крајем 2023. одлучила да врати стару стопу како би растеретила буџет.

Према подацима „Focusa“, ово повећање ПДВ-а доноси просечном ресторану губитке од око 4.500 евра месечно.

Bizportal.rs

Извор:
Дневник/Бизпортал
Пише:
Пошаљите коментар