У славу Дунава и аласа
АПАТИН: Апатинске рибарске вечери, 53. по реду, почеле су у четвртак увече и трајаће до недеље у ноћ. Прве вечери служила се печена риба и паприка
окупило се вишр од десет хиљада гостију, а публику је забављао „Лексингтон бенд”. Манифестација је отворена дефилеом мажореткиња, након којих су наступила културно- уметничка друштва из Сонте и Купусине, а осим „Лексингтона”, публика је уживала и у песмама бенда „Фиш вајб”.
Посебну пажњу посетилаца привукао је рибљи паприкаш у котлићу од 400 порција, који је за госте припремила рибарница „Лавач” из Апатина. За спремање овог чувеног специјалитета било ј потребно 120 килограма рибе, три килограма паприке, 2,5 килограма лука и 12 литара куваног парадајза.
Након поздравног говора председника Општине Апатин Радивоја Секулића уследио је ватромет, а по дугој традицији гости су се веселили до касно у ноћ. Потпредседница Општине Апатин Дубравка Кораћ пожелела је свим гостима да понесу лепе утиске из њихове вароши.
- Циљ нам је да ова манифестација буде препознатљив туристички производ не само Апатина, већ и целе регије. Рибарске вечери се и ове године окрећу својој изворној сврси, слављењу Дунава, као и наслеђа и умећа наших аласа – рекла је Дубравка Кораћ, а пренео Радио „Дунав”.
Уз минимална новчана средства, организатори су успели да направе оличан програм са разноврсним садржајима и добром забавом. Другог дана манифестације, гости су присуствовали и народном веслању под називом „Трка чамаца Апатинаца”, док је у вечерњим часвима одржано такмичење у кувању рибљег паприкаша.
Посетиоци могу сутра да очекују завршницу школе кајака у 9 часова, када ће полазници школе у рукавцу код апатинске Плаве руже показати присутнима шта су научили, а након тога ће бити организоване и две трке, које организује кајачки клуб „Панонија”. За најбоље полазнике припремљени су поклони, дипломе и медаље.
Током Рибарских вечери у Апатину је измењен режим саобраћаја у центру града. Посетиоце ће вечерас забављати „Гарави сокак”, а за последњу ноћ пред публику ће изаћи Шабан Шаулић.
М. Сћ.