Спремају се да укиселе 200 тона купуса
МУЖЉА: У удружењу повртара „Царска башта“ из Мужље киселог купуса нема ни за лек. Но, да не бисмо ширили панику, ускоро ће га бити.
- Ове године планирамо да укиселимо 200 тона купуса. Већ се и ове сезоне показало да су нам капацитети мали и кренули смо у набавку машина и у опремање новог погона, који ће бити спреман за наредну годину и имаће капацитет 1.000 тона – каже Тибор Молнар из „Царске баште“.
Купус на кисељење стиже са њива из зрењанинског и околних атара.
- Желимо да знамо порекло сваке главице и није нам циљ хиперпродукција него квалитет. За кисељење користимо две врсте купуса, пре свих „браво“, јер су то сорте пуне шећера. Рецепт је старински - купус, со, бибер, ким и то је то – објашњава Молнар.
У „Царској башти“ планирају да у новом погону, кад он проради, прошире асортиман киселог програма и то по старим рецептурама.
- План нам је да не производимо много, него да производимо добро. Поизводићемо мање количине за све укусе, имамо стварно много идеја, а трудићемо се да их реализујемо - напомиње Молнар.
Кувани парадајз само је један од будућих производа „Царске баште“, која је добила дозволу да пусти у промет пробне количине, али за сада мале. Догодине, биће то озбиљна производња, вели Молнар, напомињући да ће се користити само парадајз са овдашњих њива.
- Укуси су различити, али мислимо да је наш кисели купус међу најбољима који се производе тренутно у Србији. Такви ће бити и будући производи, јер се држимо традиционалне рецептуре. Ја га на пробу прво носим својој мами. Она зна традиционалне укусе. А то препоручујем и великим клијентима. Носите мамама и свекрвама, па ако оне кажу да је добро, мирни сте - смешка се Тибор Молнар.
Ж. Балабан