Слатки корен посејан на око 55.000 хектара
БЕЧЕЈ: Ове године, у Србији је шећерном репом засејано око 55.000 хектара. Стање усева је врло добро, знатно боље него у претходним годинама за исти период,
а узрок томе јесу добри временски услови који су били наклоњени краљици ратарских усева, истакао је јуче мр Љубиша Раденковић, директор компаније „Суноко”, на традиционалној манифестацији „Дан поља шећерне репе“ која је ове године одржана на парцели имања „ПИК-Бечеј“ а.д. код дворца Фантаст.
На традиционалној манифестацији, компанија „Суноко” је пољопривредницима представила актуелно стање на тржишту шећерне репе, нове технологије и најсавременију пољопривредну механизацију која се користи у циљу повећања приноса шећерне репе.
- Тржиште шећера се релативно опоравило што даје додатну економску стабилност овој привредној грани. Свеукупне промене на светском тржишту, а поготово реформа на тржишту ЕУ у смислу укидања производних квота од октобра 2017. године повећаће притисак на тржиште те се не може очекивати повећање цене шећера на ниво од пре неколико година. Из тог разлога се једино постизањем бољих приноса шећера по хектару, може обезбедити повећање профита и одржање конкуретности шећерне репе. Неопходан преуслов за то је примена најнових сазнања као и поштовање принципа добре пољопривредне праксе - истакао је Раденковић и додао да је поштовање основних агрономских начела од кључног значаја за опстанак пољопривреде као гране, а посебно производње шећерне репе.
Најављена промена политике закупа државног земљишта на дугорочан модел свакако би могла допринети проширењу плодореда, а тиме би било олакшано планирање укупне ратарске производње и заштите усева. Често се због касног уласка у посед дешава да се наблаговремено и неадекватно обради земљиште и обави ђубрење, што значајно утиче на мање приносе и слабије опште стање шећерне репе.
Код нас постоје произвођачи који остварују приносе шећера и преко 11 и 12 тона по хектару, али је просек од око 8-9 тона, и даље на релативно ниском нивоу у односу на западноевропске произвођаче, што значи да постоји огроман потенцијал за унапређење ове производње. У претходних неколико година штете изазване појавом церкоспоре су биле знатне и то је један од разлога због којих је покренута широка координисана акција свих релевантних учесника са циљем да се постигне пун успех у заштити усева, одличних приноса и високе зараде.
Управо су и овакви скупови један од начина да најновија сазнања у производњи шећерне репе пронађу пут до њихове практичне примене.
В. Јанков