Паланачки одговор на поскупљење меса
БАЧКА ПАЛАНКА: Драстично поскупљење свињског меса на
тржишту Србије озбиљан је атак на кућне буџете, али у Бачкој Паланци, на пример, има оних који имају одговор на нове цене и налазе начина да помогну себи и својој деци. Душанка и Јово Тица искористили су протекли викенд тако што су уз помоћ родбине бетонирали двориште, али и заклали једног од три товљеника. Веле треба деци, па њиховој деци, а месара је сада постала скупа. - Има у замрзивачу и на тавану, али свежег меса треба младима, а плате су у Новом Саду и Паланци мале – вели Јово. – Остало је у обору још товљеника па ће бити и за кобасице и шунке у новембру и током зиме. Ипак, ово је један од ретких бачкопаланачких домаћина који има у обору резерву меса, а већина је упућена на овдашње месаре.
Продавци меса кажу да је у последњих петнаестак дана продаја свињетине пала око 20 одсто. Делом то објашњавају чињеницом да се током великих врућина и без поскупљења смањује потражња за свињским месом, али не оволико.
И док они ретки који се у овом крају Бачке баве товом свиња задовољно трљају руке, има и оних који тврде да ово није баш најбоље у земљи у којој већина запослених, посебно оних у приватном сектору, нема могућности да често плати свињски бут, врат или крменадлу по цени од преко 500 динара за килограм. Њима остају папци и репови.
Када се томе дода да је и живинско месо поскупело, а да је јунетина од ранија била за многе прескупа, онда се може претпоставити да је добром делу људи пост дошао у време када га нема ни у црквеном календару.
М. Суџум