scattered clouds
15°C
25.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Накупци месецима круже по селима

18.12.2016. 21:33 21:12
Пише:

ИДВОР, МУЖЉА: Килограм белог лука у маркетима достигао је цену од 560 динара, па и више, док се на пијаци може купити нешто јефтиније – по 450 до 500.

Испада да је бели лук скупљи од килограма свињског бута. Шта је онда скупо, а шта јефтино?

– Ове године бели лук има одличну цену, а добро је и родио – каже председник Удружења повртара из Идвора, села које, уз Сакуле, предњачи у производњи белог лука, Милан Кулачић. – Када у септембру килограм продајемо за више од евра, ми смо срећни. Ове године добијали смо и два, па и више, што је фантастично.

Он вели да је ове године у Идвору белим луком посејано много више површина и да је то тенденција већ годинама.

– Накупци месецима круже по селима, плаћају одмах, тако да има повртара који су га већ посејали на десет хектара – истиче Кулачић, који је и сам ове јесени посејао бели лук на 1,5 ланцу.

У мужљанској „Царској башти“ кажу да је бели лук можда скупљи него претходних година, али да је реално потрошња тог поврћа мала, па и кад купите главицу по 50 или 60 динара, то није тако страшно.

– Ми углавном имамо увозни бели лук, кинески, а његова цена на велико је готово 430 динара, па у радњама мора бити скупљи – сматра Тибор Молнар из „Царске баште“. – У производњи белог лука има врло много ручног рада, за то се плаћа радна снага. Немамо добре капацитете за чување, наш бели лук проклија већ после неколико месеци, и све су то разлози да му цена буде таква.

Повртари из Идвора повећавају површине под белим луком, али и под црним јер су то културе које доносе динар. У атарима Идвора и Сакула све је више и кромпира.

– Цена је добра, а и људи су се ваљда заситили увозног поврћа без укуса и мириса па лако продамо то што посејемо – наводи Кулачић.

Ж. Б.

Пише:
Пошаљите коментар