На касачке трке у Беч после богате трпезе
САНАД: Реномирану дружину на „Молитвеном доручку”, приређеном 16. пут у севернобанатском месту Санад, надомак Чоке, окупио је у суботу у родном селу др Срба Петров,
који већ више од три деценије живи и ради у Новом Саду, а завичај не заборавља. Место окупљања је његова породична кућа у Санаду.
- Више од пола живота сам већ у Новом Саду, али волим да дођем у Санад, а једна од великих разлога је што на породичном грунту држим тркачке коње касаче. Родитељи нису међу живима, сестре су ми у Београду, али сам ја нашао уточиште у враћању у детињство и младост проживљене у Санаду. Не могу да објасним зашто, коње држим у родном селу, јер то сам вероватно могао и негде ближе, на периферији Новог Сада, али изгледа да ме вуче родни Банат – прича др Срба Петров.
Петров је у свет коњарства ушао сасвим аматерски, али је достигао успехе на домаћим и иностраним касачким тркама каквим се није надао. У његовој штали је сада најбржи касач у Србији пастув Надир Тре, италијанског одгоја.
- После “молитвеног доручка” идемо за Беч где ћу имати част и задовољство да на највећем хиподрому у аустријској престоници – каже Петров. - Надир Тре учествује и надмеће се у једној од најбржој и најјачих касачких партија. Први пут учествујемо на тркама у Бечу, али већ смо тријумфовали у новембру у Будимпешти, а у фебруару и марту ове године Надир Тре је био други. То је мој највећи успех у касачким тркама, а како ћемо проћи на бечком хиподрому чуће се, надам се високом пласману.
Друштво које Петров окупља на „Молитвеном доручку” је увек готово исто, са мањим изменама, јер сви увек радо долазе, не треба их ни опомињати, пошто им прија трпеза и укупан угођај банатске сеоске идиле, у кући прављеној пре седам деценија. И Петров у улози домаћина признаје да га све то стимулише да из недеље у недељу овамо долази на предах, од рада у својој стоматолошкој поликлиници у Новом Саду, а томе доприноси и ординација коју има у Сенти.
- Јеловник на „Молитвеном доручку” у мом завичају се не мења, или су измене незнатне. Смислио сам комбинацију коју мислим да је најбоља, врло једноставна, а подсећа како се то некада у овом делу Баната спремало. Креће се од сланине, шунке и мокринског ролованог сира, уз кромпир „у чакширама”, млади лук, ротквице и љуте папричице. Наставља се јагњетином испод сача коју спрема наш познати санадски кулинар Владан Суботин, а сви се радо сладе кифлицама, салчићима, са пекмезом од кајсија и шљива из ове авлије – прецизира јеловник др Срба Петров.
На дружењу у Санаду све је аутентично на банатски начин, па и штимунг, јер је весеље незамисливо без барда војвођанског тамбурашког мелоса Милана Думе Прунића из Кикинде, а такође и Миће Јанковића, који преводи Велики оркестар РТ Војводине.
М. Митровић
Опроштај Бен Хита у Србобрану
У Штали „Петров” је деветогодишњи пастув Бен Хит из домаћег одгоја, који је побеђивао на „Војвођанском дербију” и био други на државном дербију.
- Бен Хит је остварио 25 победа и изузетну каријеру, а према препоруци ускоро ће престати да се такмичи, јер има 80 трка у ногама. Највероватније ће на Петровдан, пошто је Бен Хит ождребљен на тај православни светац, имати и опроштајну трку 12. јула у Србобрану на традиционалној великој „Петровданској трци”. Мислим да је то прилика да се достојанствено опрости од касачке стазе – сматра Петров.