moderate rain
18°C
18.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кобасица по предачким рецептима

12.02.2017. 22:36 13:52
Пише:

произвођаче домаће ракије. Ове године чак 43 екипе окушале су се у прављењу кобасица, а на оцењивање је предато 176 узорака 11 врста домаће ракије.

Учесника - такмичара било је из свих делова Војводине, из Београда такође, док је интернационални карактер манифестацији дала екипа из Румуније, из Старог Бешенова. Манифестацију су отворили републичка посланица Елвира Ковач, а испред домаћина, председник Савета Месне заједнице Бело Блато Мирослав Маркуш. Скупу су присуствовали и представници града Зрењанина, на челу са градоначелником Чедомиром Јањићем.

- Веома смо задовољни одзивом такмичара, а још више одзивом гостију - каже Иштван Пожар, из Организационог одбора „Кобасицијаде”. А гостију је било толико да места за паркирање није било у петој улици од центра села, док су се колоне возила из правца Зрењанина сливале у ово мало место. Било је и гостију из Београда и Новог Сада.

По слободној процени, у суботу је Бело Блато посетило више од пет хиљада људи и сви су донели добру енергију. Од раних јутарњих сати пристизали су такмичари и гости, који су били у прилици да се подсете на све оне старинске обичаје везане за свињокољ. Било је ту свега, од прљења свиње, преко брзе обраде и припреме баретине, до топљења масти и свих осталих пратећих свињокољских радњи. 

Пропозиције такмичења у изради кобасица подразумевале су традиционалан начин припреме, по рецептима предачким, а свака екипа је добила по пет килограма идентичног свињског меса. Изглед, конзистентност, укус и декорација били су основни критеријуми у оцењивању домаћих кобасица. Начин припреме, посебно рад са старим алаткама, био је такође валоризован.

На сваком штанду насецкане кобасице, шваргле, беле кобасице, сланине сапуњаре...Мирис кобасица и осталих делиција ширио се у суботу Белим Блатом.

И са сигурношћу се може рећи да се белоблатска „Кобасицијада” дефинитивно позиционирала на мапи војвођанских манифестација које се не пропуштају.

Ж. Балабан

 

Бата иБољи од Бате

После дугог већања, односно дегустирања, компетентни жири одлучио је да је најбољу кобасицу направила екипа „Бољи од Бате” из Стајићева, другопласирана је била екипа „Бата Симић”, такође из Стајићева, док је треће место заузела женска екипа из Белог Блата, појачана гошћама из Зрењанина, интересантног имена „Ми не можемо без кобасица”. Конкуренција у справљању ракије била је такође изузетна и такмичење је одржано у шест сировинских  категорија.

Пише:
Пошаљите коментар