Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Гурманлуцима чувају традицију

29.06.2015. 19:16 13:33
Пише:

МАЛЕ ПИЈАЦЕ: Удружење за очување војвођанских гастрономских традиција из Малих Пијаца приредило је у недељу седми фестивал „Такмичење нација у кувању без граница”. То је

додатни садржај у време редовног месечног робно-занатског и сточног вашара, једног од највећих на северу Бачке, а и такмичење кулинара привлачи велики број учесника и гостију.

Главног организатор и председник Удружења за очување војвођанских гастрономских традиција Андраш Варбаи задовољан је одзивом од 102 такмичарске екипе, домаће и из Мађарске, Румуније, Украјине и Словачке.

- Реномирани жири састављен од мајстора кулинарства из Мађарског витешког реда „Белог стола” оцењивао је јела у четири категорије: супе, гулаше, паприкаше и јела са роштиља. Свака од екипа спрема јела по рецептима из свог краја, а од пре четири године у конкуренцију смо уврстили такмичење кулинара из редова градоначелника, политичара, народних посланика и медија. Поносни смо на овај фестивал, а уживамо у гурманлуцима, дружењу и весељу - истиче Варбаи.

Друштво за неговање традиција МАГ из Новог Орахова редовно учествује на кулинарским и другим манифестацијама на којима се негују народни обичаји.

- Спремала сам са екипом говеђи гулаш са тестом и салату од краставаца, онако како то уобичајено кувам код куће, а испекла сам и колаче од вишања. Нашем друштву је по мери, онако по нашим домаћинским рецептима, а видећемо шта каже жири. Идемо на разне манифестације у Бачкој Тополи, Сенти, Горњем Брегу, Чоки и другим местима у околини, па и у Мађарској - каже домаћица Марија Хатала из Новог Орахова.

Дружина председника МЗ Адорјан и власника ДОО „Контакт” Чабе Боршоша, надгледала је три бограча, у којима су се крчкали паприкаши од муфлона, овчији и од јелена. Овчији паприкаш је надгледао Золтан Бабински, за специјалитет од јелена постарао се Иштван Кањо, а Боршош је зачинио гулаш од муфлона.

- Лако је бити кувар када има доброг меса и зачина, а трудули смо се да скувамо што боље умемо, па се надамо да ће бити и признања. Ми смо присутни сваке године, драго нам је да се окупља доста људи и да је организација добра – каже Боршош.

У културном програму учествовало је више фолклорних и музичких ансамбала изворних народних песама и игара, а дружење уз музику, песму и игру је потрајало.

М. Митровић

 

Пише:
Пошаљите коментар