overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВМ остаје у владајућој коалицији с ДС и ЛСВ

27.11.2014. 21:15 20:23
Пише:

Председници Скупштине Војводине и Покрајинске владе Иштван Пастор и Бојан Пајтић договорили су се о доношењу покрајинског буџета за наредну годину. Посланици ће се о том предлогу изјаснити средином децембра,

за кад је планирана седница покрајинског парламента. Пастор и Пајтић су се такође договорили да ће Покрајинска влада израдити предлоге закона о финансирању Војводине и о изменама и допунама Закона о преносу надлежности. Предлози тих правних докумената биће усаглашени са странкама које су у Скупштини Војводине, затим ће бити упућени Скупштини Србије на усвајање, саопштено је из Покрајинске владе.   

Шеф опозиционе Српске напредне странке Предраг Матејин није имао коментар о договору између Пајтића и Пастора. Он је за „Дневник” рекао да није сигуран да ће то решити стање у Покрајинској скупштини. Како је додао, страначки органи ће донети одлуку о томе како ће се посланици СНС-а убудуће понашати у парламенту.

– Били смо конструктивна опозиција, и то смо показали приликом усаглашавање неуставног Статута с одлуком Уставног суда – рекао је Матејин. – Рекли смо и то да СНС жели да учествује у решавању политичке кризе у Војводини формирањем концентрационе владе, коју је предложио Пастор, али о томе није постигнута сагласност између странака. Нисам сигуран у то да ће овај договор између Пастора и Пајтића решити стање у покрајинском парламенту, где траје превирање и на делу је трговина посланичким мандатима.

С друге стране, опозициона Демократска странка Србије је прозвала Пастора да сад објасни јавности на који начин ће он допринети „шминкању мртваца.”

– Очигледно да је власт много важнија од било каквог принципа – каже посланик ДСС-а Миленко Јованов. – Просто је невероватно да се по ко зна који пут политичко виђење ствари промени за 180 степени, али увек тако да Пастор остаје на власти.

Он додаје и да је данас јасно и то да је „идеја тзв. концентрационе владе заправо била још једна полуга за очување Пасторових позиција у покрајинској власти”.

Подсетимо, до овог сусрета двојице челних људи у власти Војводине Пастора и Пајтића дошло је после тешке полемике у Скупштини Војводине приликом реконструкције покрајинске администрације 3. новембра. Савез војвођанских Мађара, као члан владајуће коалиције, није подржао реконструкцију, коју су предложили његови коалициони партнери Демократска странка и Лига социјалдемократа Војводине. Пастор, који је шеф СВМ-а, реконструкцију је окарактерисао као „шминкање мртваца” а демократе оптужио за „на’ватавање” посланика из других странака. Убрзо после тога ЛСВ је, у улози „лошег полицајца”, запретио Пастору смењивањем с места председника Скупштине Војводине и избацивањем из коалиције јер, како је рекао заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш, СВМ више пута није гласао за предлоге коалиционих партнера и „дестабилизује политичку ситуацију у Војводини”, на шта је Пастор одговорио да СВМ не дестабилизује политичку ситуацију у Покрајини, али не пристаје на уцене.

Сусрет између Пастора и Пајтића био је „радни”, како се незванично чује, „у четири ока”, без присуства трећег коалиционог партнера. Из кратког саопштења из Владе се не види да ли је било речи и о односима у владајућој коалицији, али из њега јасно проилази да су односи изглађени и да СВМ остаје у коалицији. 

Из ЛСВ-а нисмо успели да добијемо одговор на питање да ли је странка Ненада Чанка задовољна постигнутим договором. Костреш је раније поручио да ће видети како ће се СВМ понашати на наредној седници када се буде усвајао буyет Покрајине.        

– Наравно, имамо на уму и математику да Влада има танку већину, а уз њихову подршку (СВМ) имали бисмо комотнију већину – рекао је Костреш, алудирајући на евентуално искључење Пасторове странке из владајуће коалиције.

Коментар о договору између Пајтића и Пастора нисмо успели да добијемо ни од Социјалистичке партије Србије, али уочи тог сусрета шеф посланичке групе коалиције окупљене око СПС-а Павле Будаков је изјавио за наш лист да „не верује да ће договор решити политичку кризу у Војводини, нити стање у парламенту јер је за то потребан шири разговор са свим странкама у покрајинском парламенту”.

Ержебет Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар