overcast clouds
9°C
02.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Здрави оброци и позитивна енергија мени ресторана „EmChi“

20.02.2016. 21:44 13:33
Пише:

Чувена глумица Новосадског позоришта, двострука добитница Патакијевог прстена, три пута проглашавана за најбољу глумицу смедеревског Тврђава театра

и добитница бројних признања Емина Елор, вођена сопственим инстинктом, решила је да се опроба и у улози угоститеља те је у центру града, у Улици Светозара Милетића 43, отворила вегетаријански ресторан „EmChi“. Идеја се јавила пролетос, када је и сама морала да примени дијету, а због бројних обавеза није била у могућности да нађе место које нуди здрав начин исхране.

– Била сам на дијети те нисам смела да конзумирам угљене хидрате и бело брашно, а веома често се дешава да у позоришту имам пробе с веома кратким паузам, те немам времена да одем кући да скувам себи то што смем да једем – започиње причу Емина Елор. – Размишљала сам о месту на којем би се могли хранити људи који имају одређених здравствених проблема, али нисам дошла до одговора. Тада ми се јавила идеја да је управо то оно што фали граду Новом Саду: ресторан који ће да нуди здраву храну, с посебним састојцима. Дуго се та мисао у мени „крчкала“. Разговарала сам с мојим, сада главним куваром Белом Лакатошем, који ме је одмах подржао у тој намери. Недуго затим, прикључио нам се и трећи човек, Игор Филеп, који је заправо моја десна рука, те смо нас троје седели, размишљали и стварали неку визију како би то могло изгледати. Током јесени, наишли смо на ово место у Светозара Милетића 43 и решили смо да је време за реализацију идеје. За дизајнирање ентеријера била је задужена архитекткиња Андреа Тамаш Дачић, док је лого креација Имреа Шебешћена и Владимира Бишћана.

Ресторан „EmChi“ је добио назив од скраћенице Емининог имена Ем, а „ћи“ је на кинеском животна енергија јер је глумичина замисао да се људи који дођу у природан амбијент ресторана, првенствено лепо и квалитетно нахране и напуне позитивном „ћи“ енергијом. Јела која се нуде су засновна на најздравијим намирницима јер је смисао ресторана да љубитељи здраве исхране, као и они који имају сметње у исхрани, пронађу своје место и удовоље својим потребама. Неки од састојака и зачина су хладно цеђена уља, попут оног од семена грожђа, спелтино и кукурузно брашно, од заслађивача ту су фруктоза и малтекс, уз чај и кафу у понуди су кокосов шећер и таблете стевије јер је циљ ресторана задовољити групу људи која води рачуна о томе од од којих састојака су јела направљена.

– Ово је вегетаријански ресторан, место где се води рачуна о томе које састојке садржи наша кухиња – наставља причу Емина Елор. – На нашем менију нема меса те се надам да људи неће имати отпор због тога. Користимо павлаку и сиреве, као и јаја, али у врло малим количанама. Воће и поврће набављамо од произвођача чији су производи органског порекла. Мислим да смо специјални и јединствени по питању састојака и да је то оно што нас одваја од других.

Како и сама каже, веома је тешко ускладити два посла која сама по себи изискују много времена, али је довољно тврдоглава да оно што је започела – оствари до краја. Уметност и угоститељство су две веома различите, комплексне целине, али спремна је да се суочи с новинама у свом животу и упозна се и с угоститељством.

– Позориште је моја вечна љубав, а угоститељство је нешто потпуно другачије од оног што сам до сада познавала – насмејано прича Емина Елор. – Тешко усклађујем оба посла, много сам уморна и нисам мислила да ће то тако да функционише, али није немогуће. Када су ме питали – да сам знала да то све изгледа овако, да ли бих икад ушла у тај посао, мој одговор је био да вероватно бих јер сам довољно тврдоглава и упорна да своје идеје изгурам и претворим у дело. Једино се могу надати да се ова преоптерећеност неће видети на сцени.

Фалафел (куглице од леблебије), вегетаријанске кобасице и шаргарепа-торта су најбоље прихваћене од гостију. Цене су формиране тако да буду приступачне свима те се на менију могу наћи јела већ од 180 динара па до 550. Како глумица каже, стварно се испоставило да у граду има много вегетеријанаца који немају где да оду да доручкују, ручају или вечерају. Кухиња ради месец дана, а простор за госте је отворен пре две недеље и до сада се показало да има потребе и потражње за таквим рестораном.

– Имали смо невероватан одазив за ове две недеље рада ресторана, тако да смо у суштини задовољни и надамо се да ће тако да остане јер много пажње посвећујемо одржавању квалитета, и што се тога тиче, нећемо попуштати – рекла је за крај Емина Елор. – Ко води рачуна о исхрани, приметиће разлику у укусима, што нас одваја од типичних ресторана. Имамо много планова за будућност, али прво морамо да оправдамо име које носимо, да профункционишемо пуним капацитетом, без грешке, да бисмо могли остваривати наше друге планове. Жеља ми је да се овде одржавају и школе кувања, или да буду тематски дани, када би се, на пример, кувала јела из Индије, или можда сирова јела. Размишљамо и о томе да можда једном недељно или месечно доводимо неког стручњака, нутриционисту, да комуницира с гостима, одговори на питања која они евентуално поставе јер желимо да промовишемо здрав начин живота и исхране. За сада нам је у понуди кетеринг. Препоручила бих свима да дођу и пробају наша јела и мислим да ће се изненадити колико је у ствари храна коју нудимо укусна и сита. Хтела бих овом приликом да се захвалим свим досадашњим гостима на њиховим лепим коментарима, као и људима који су нас подржали, да ли путем „Фејсбука” или лично, или који су наручивали од нас и који мисле да смо стварно потребни овом граду у овом тренутку.

И. Миклоши

 

Поклон за читаоца “Дневника”

Ресторан награђује читаоца “Дневника” ручком за две особе по дневном менију датог дана, а који се јави нашој редакцији у недељу, 21. фебруара на број 528-765 у 15 сати. Поклон-пакет садржи супу, главно јело, салату и хлеб. Они који желе да ручају код куће, храну из ресторана „EmChi“ могу наручити на број 061/205-52-93 или путем интернета на donesi.com.

Пише:
Пошаљите коментар