Вештина точења горког напитка
Академија Апатинске пиваре јуче је обучавала новосадске шанкере у правилном точењу пива у „Герила бару“ на Трифковићевом тргу.
По речима инструктора за точење пива Апатинске пиваре Жељка Марића, процедура точења изузетно је важна да би се све предности точеног пива пренеле до крајњег уживаоца тог напитка, за неког пића, а за неког хране.
– Обуком у што квалитетнијем точењу пива, које се у идеалним условима састоји из девет корака, желимо да укажемо на предности точеног пива у односу на флаширано, а то су свежина, заштићеност од светлости и константна температура – рекао је Марић, који је јуче обучио тридесетак бармена из новосадских локала. – Готово све то може се изгубити уколико се пиво не точи онако како би требало.
Осим упутстава о томе како се одржава хигијена опреме за точење, полазници курса сазнали су и да избегавају да у чашу сипају прве и последње капи из славине, да се пиво сипа у једном потезу, да је температура пива на славини од три до пет степени Целзијуса, да су мехурићи у чаши знак да пиво није добро наточено и да ће муштерију оно да надима или да га боли глава, као и да пена мора бити густа, уједначена и „дебела два прста“.
Та прва АПА акдемија током априла и маја обићи ће око 300 барова, локала, кафића широм Србије, а полазници курса добиће сертификате, као и локали у којима раде.
С. Кр.