Сваки мајстор „тера” свој рецепт
У кулинарским мајсторијама многима омиљеног специјалитета такмичиле су се, али и дружиле, 23 шаренолике екипе, међу којима су били представници чарди, професионални кувари, новинари... Чорбе су оцењивали власник чарде “Браша” у Бегечу Петар Браша Лапу, као и газда некадашње, легендарне “Чарде на крај света” у Ковиљу, Ђока Вареника.
По мишљењу жирија, најбољу рибљу чорбу скувао је Јако Пинћер и његова екипа “Биофиш” из Новог Сада. Друго место освојила је екипа Милана Клибе из Кнежевих винограда из Барање, док је Томислав Мачкић из Чуруга заузео треће место.
- По правилу, чорба се кува 75 минута, сваки мајстор кулинарства има свој рецепт кога се строго придржава, а приметио сам и да ретко ко прихвата сугестије, свако тера своје - тврди члан једне од две новинарске екипе, Слободан Бајић, који иза себе има дводеценијско искуство спремања рибље чорбе. - По мом рецепту, иду риба, лук, паприка, парадајз, мало бибера и соли и ништа више. Све ставим ођедаред и заједно кувам. Неко кува на тихој ватри, крчка, али код мене је другачије. У такмичарску чорбу иду сом и шаран.
Д. Ристић