overcast clouds
12°C
30.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Словакиње завиле 1.750 сарми

04.09.2016. 22:03 15:28
Пише:

Друштво кисачких жена настоји да сачува традицију Словака и пренесе је на млађе.

Синоћна приредба протекла је у знаку 95 година од оснивања Друштва кисачких жена и десетој годишњици од настанка Асоцијације словачких удружења жена. Вредне годишњице Кисачанкама су пожелеле гошће из суседног Гложана, али из Белог Блата, Ковачице, Силбаша и других места настаљеним Словацима.  Пре послужења главног јела чули су се звуци народних песама и игара, а посетиоци су  могли погледати изложбу народних ношњи, разних предмета домаће радиности... Наравно ту је било и обиље колача, по којима су ове вредне жене такође добро познате.

- Сарма је главно јело код Словака приликом свих световина, током целе године, без обзира на  годишње доба. Обично се припрема од свињског мало маснијег меса, а главни укус овом специјалитету даје љута кисачка алева паприка, по којој је Кисач познат међу гурманима - каже председница Друштва кисачких жена Људмила Бередиова Ступавска. - Без обзира што је лето сарма из Кисача увек прија. Баш се трудимо да је направимо за све укусе јер је дуго кувамо у сељачкој пећи, користимо дрва за ложење и лонце не отклапамо!

Словакиње су за овогодишњу приредбу завиле 1.750 сарми. Све су се   крчкале у једној паорској пећу изнутра обложеној блатом, што даје јелу посебну  арому - истакла је једна од чланица Друштва кисачких жена Марија Беловска. - Нас двадесетак жена је у суботу пре подне завијало листове киселог купуса, док је месар направио фил. Нигде као у Кисачу нема такве сарме, хвали се  Марија.

- Ми их обавезно кувамо када је свињокољ, од меса које иде у кобасице. Овога пута нисмо их јако заљутиле, као што то чинимо када кувама нашим укућанима - објашњава Марија Беловска.

З. Делић

Пише:
Пошаљите коментар