Словакиње завиле 1.750 сарми
Друштво кисачких жена настоји да сачува традицију Словака и пренесе је на млађе.
Синоћна приредба протекла је у знаку 95 година од оснивања Друштва кисачких жена и десетој годишњици од настанка Асоцијације словачких удружења жена. Вредне годишњице Кисачанкама су пожелеле гошће из суседног Гложана, али из Белог Блата, Ковачице, Силбаша и других места настаљеним Словацима. Пре послужења главног јела чули су се звуци народних песама и игара, а посетиоци су могли погледати изложбу народних ношњи, разних предмета домаће радиности... Наравно ту је било и обиље колача, по којима су ове вредне жене такође добро познате.
- Сарма је главно јело код Словака приликом свих световина, током целе године, без обзира на годишње доба. Обично се припрема од свињског мало маснијег меса, а главни укус овом специјалитету даје љута кисачка алева паприка, по којој је Кисач познат међу гурманима - каже председница Друштва кисачких жена Људмила Бередиова Ступавска. - Без обзира што је лето сарма из Кисача увек прија. Баш се трудимо да је направимо за све укусе јер је дуго кувамо у сељачкој пећи, користимо дрва за ложење и лонце не отклапамо!
Словакиње су за овогодишњу приредбу завиле 1.750 сарми. Све су се крчкале у једној паорској пећу изнутра обложеној блатом, што даје јелу посебну арому - истакла је једна од чланица Друштва кисачких жена Марија Беловска. - Нас двадесетак жена је у суботу пре подне завијало листове киселог купуса, док је месар направио фил. Нигде као у Кисачу нема такве сарме, хвали се Марија.
- Ми их обавезно кувамо када је свињокољ, од меса које иде у кобасице. Овога пута нисмо их јако заљутиле, као што то чинимо када кувама нашим укућанима - објашњава Марија Беловска.
З. Делић