Ширење културе крафт пиварства
Други Новосадски фестивал занатског пива траје и у суботу, од поднева до поноћи, у СКЦ НС „Фабрика” и суседном клубу Квотер, Булевар деспота Стефана 5.
Посетиоцима се овај пут представило двадесетак малих независних пивара из целог региона, као што су „Змајска пивоварна”, „Бевог Brewer”, „Догма”, „Crow Brewery”, „Каш Блакан”, „Кабинет Brewery”, „Мала пивара Пауновић”, „Разбеербрига”, „Браухаус” и други, као и једна из Аустрије. Осим дегустације и уживања у напитку од хмеља, важан део фестивала је едукација, те заинтересовани, путем разноврсних радионица и предавања, могу сазнати више о различитим аспектима културе занатског пиварства. Битан аспекат манифестације је и јединствен спој публике и излагача.
– Поједини пивари који су дошли сада се први пут сусрећу директно с крајњим корисником – објашњава портпарол СКЦ НС-а Немања Вуковић. – Та интеракција је изузено важна за њихову даљу производњу, с обзиром на то да су у питању мали тиражи и литража. То је идеална прилика да упознају публику са својим производима, или да им представе нешто ново. Осим тога, ту је и значај сајамског разговора између њих самих. Произвођачи су већ на пола пута да организују синдикат пивара, као и комору занатских пивара. Они сада размишљају о законској регулативи и свему што их може спутавати у даљој производњи, у борби за боље услове на тржишту и отварању нових тржишта.
Како каже Вуковић, целокупна домаћа сцена занатског пива веома се развила од октобра, када је СКЦ НС организовао први фестивал занатског пива, до сада. О томе говори и чињеница да је цео тираж карата за данашњи дан већ продат те да су прогнозе организатора о око 4.000 посетилаца биле тачне. Како он каже, све то указује на потенцијал фестивала да се шири наредних година.
– Бирам занатско пиво, пре свега због начина производње јер се ради о нефилтрираном пићу – каже један од посетилаца Фестивала. – То се осети у укусу, јачи је слад и интензивнији је укус. Цена је сразмерна квалитету, тако да ми није проблем што су занатска пива мало скупља од индустријских.
Програм фестивала почео је документарним филмом „Од зидарца до хедонизма”, након чега су уследила предавања познавалаца стилова и производње занатских пива.
Да је цела манифестација у служби ширења културе такозваног крафт пиварства, показала је и изложба пивских етикета, као и детаљи као што су угао са стоним фудбалом и флипером, мотор из педесетих година, налик оном какав је возио Марлон Брандо у филму „The wild оне”, али и храна која је служена, а која традиционално добро „иде” уз пиво, као и позитивна енергија.
Д. Ристић