Празник вина и доброг расположења
Последњих деценију и по Нови Сад је добио и постао препознатљив по неколико манифестација. Једна од њих је свакако и јединствен на ширем подручју, Фестивал вина, Интерфест
који је вечерас 13. пут почео у центру града на радост поштовалаца и љубитеља вина.
Три вечери заредом почев од синоћ, од 19 сати до поноћи, Новосађанима и посетиоцима пружа се прилика да пробају читаву палету вина из Србије, региона и европских земаља.
Према речима директорке Интерфеста Наташе Будисављевић Радишић, на овогодишњем фестивалу учествује 80 подрума из 11 земаља, међу којима се Новосађанима први пут представља Грчка.
- Премијерно се овог пута појављује Удружење произвођача вина и маслиновог уља са грчког острва Самос, тако да ће љубитељи моћи да пробају нове стилове вина - каже за “Дневник” Наташа Будисављевић Радишић. – Први пут излажу и релативно младе винарије с наших простора, као што су “Ђорђе” из Банатског Карловца, “Виртус” из Витежева, винарија “Илић-Њемчевић” из Ердевика и ПИК Опленац из Тополе. Интефест је прилика и да посетиоци пробају и најбољи розе Балкана, који долази из сремскокарловачке винарије “Винум”, као и пенушац који је понео такву титулу, а настао у подгоричким “Плантажама”.
Да ова светковина вина увек доноси неке новине доказ је и црна тамјаника из Жупе, које има врло мало, како каже Наташа Будисављевић, на свега десетак хектара, а коју су љубитељи вина могли синоћ да пробају.
Права празнична атмосфера владала је синоћ центром Новог Сада, што је и својствено оваквој манифестацији која мами осмехе на лицима људи. Било је ту посетилаца свих генерација, од најмлађих до пензионера и сви су шетајући, разгледали понуду, наравно уз дегустацију.
- Ово је лепа манифестација која популарише вино, а чињеница је да оно и даље није тамо где би требало да буду, у гасторномској и свакој другој култури - каже редовни посетилац Интерфеста Војин Атанацковић, представљајући се као љубитељ и потрошач вина. - Мој утисак је да је Интерфест пре био бољи, у том смислу што је било више “јаких” излагача, који су водили рачуна о томе да вино буде прописно послужено, на штандовима су били власници и технолози, тако да је могло директно са непосредним произвођачима да се поприча, да се добију детаљније информације о виноградима из којих потиче грожђе које је после преточено у вино, технологији прозводње. Али, генерално гледајући, манифестација је добра, нема ништа лоше да се каже, за свачији укус има по нешто. Оно што је јако добро, појављују се и винарије из региона.
Атанацковић каже да је чест посетилац винских манифестација и код нас и у окружењу и признаје да није имао прилике да негде другде буде на тако масовном фестивалу, а који притом одржава висок ниво квалитета. Открива да очекује нову бербу винарије “Винум”, а нада се и неким винима из региона које није до сада пробао. За музички угођај и ове године побрино се Александар Дујин оркестра, а ваучери за вино коштају 100 динара.
З. Милосаљевић