overcast clouds
14°C
14.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Основци спремили и појели здрав оброк

25.10.2016. 19:47 21:52
Пише:

Како се припремају оброци по принципима правилне исхране приказано је у ОШ „Марија Трандафил“ у Ветернику поводом Националне здравственопромотивне

кампање „Октобар, месец правилне исхране“, а у сусрет 8. новембру, Европском дану правилне исхране и кувања заједно с децом. Деци је одржано предавање о принципима правилне исхране, након чега су она, заједно са студентима и наставницима Департмана Природно-математичког факултета за географију, туризам и хотелијерство припремала здраве намирнице, сервирала и декорисала трпезу.

– Институт за јавно здравље Војводине, у сарадњи с Градском управом за здравство, подстиче децу да праве најважнији оброк у току дана по принципима правилне исхране – рекла је др Снежана Укропина из Центра тог института за промоцију здравља. – То радимо тако што, пре заједничког кувања, одржимо и предавања у виду семинара с предшколским установама, школама и њиховим запосленима, након чега следи онај занимљивији део када кувамо заједно с децом. Ове године тема су „Протеини у исхрани“ и њихови извори, као и њихов значај у расту и развоју деце. 
 
Малишани су у својим декорацијама користила разноврсно воће и поврће, правећи различите облике. Од воћа, користили су грожђе, банане, крушке, наранyе, јабуке, киви, суве смокве, а од поврћа су употребљени краставци, зелена салата, шаргарепа, паприка, парадајз, маслине и друго, а осим тога, користили су и јаја, сир, саламу и рибу. Правили су разне декорације попут јежића, бродова, дрвећа, лабудића и делфина.
 
– Ми смо еко-школа која је од 2014. године званично примљена у Савез еко-школа Европе и ми смо прва таква школа у Новом Саду, а мислим и у Војводини – рекла је учитељица ИИИ-1 ОШ „Марија Трандафил“ Аленка Орешчанин. – Од тада негујемо екологију и већ три године се у нашој школи одржава Сајам здраве хране, по пројекту еко-тима, где се укључују сви наставници, ученици и родитељи и сваке године наш сајам буде успешан. Код деце негујемо, како екологију, тако и здраву исхрану, јер желимо да здраво одрастају, и то нам је један од кодекса – да не једу чипс и нездраве намирнице, већ да им је боље и здравије да узму воћку. Недавно смо обележили и Дан јабука јер желимо да им развијемо ту културу здраве исхране и да схвате шта могу када јести и зашто им је то потребно.
 
По речима наше саговорнице, демонстрација припреме оброка по принципима правилне исхране треба деци на занимљив начин и кроз игру, с неком направљеном фигурицом од воћа, поврћа и рибе, да приближи намирнице које они мање воле да једу и теже их прихватају. 
И. Миклоши
 
И предшколци кувају
Циљ овогодишњих активности које спроводи Институт за јавно здравље Војводине у оквиру кампање „Октобар, месец правилне исхране“ је да се, осим едукације о принципима правилне исхране, укаже и на значај протеина у исхрани. Друга акција попут рашње у ОШ „Марија Трандафил“, одржаће се 3. новембра и у вртићу „Весељко“ ПУ „Радосно детињство“.
 

Пише:
Пошаљите коментар