light rain
10°C
29.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Омиљено народно јело из казана мирисало

24.09.2016. 20:53 09:06
Пише:

Хуманитарна манифестација “Војничка пасуљијада”, друга по реду, одржана је у Ветернику. Око 50 екипа такмичило се у кувању пасуља, а посетиоци су могли бесплатно да пробају

тај специјалитет, уз незаобилазни културно-уметнички програм.

- За наш народ војнички пасуљ није проста храна, већ он симболизује нешто много више - рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је  обишао вредне куваре. - Припрема тог јела одраз је саборности нашег народа, а окупљање око казана, својеврсна је веза народа и војске. Ветерник је у потпуности адекватно место за одржавање ове манифестације, имајући у виду историјат тог места, уско повезаног са Кајмакчаланом, Првим светским ратом и солунским добровољцима који су тај део нашег града давно и населили. Поносим се што сам део једне овакве манифестације и сматрам да се њоме негује важан део традиције и обичаја у нашем народу. Сличне манифестације се одржавају и у Руменци, Каћу, Ковиљу и другим приградским насељима, а све оне дају један колорит и задовољавају различите укусе наших суграђана и зато је Нови Сад богат град.

С обзиром да је, по речима организатора, ове године пријављено скоро дупло више такмичара, градоначелник је пожелео да трећа “Пасуљијада” буде још већа, а у 2018. години, када се буде обележавала стогодишњица од краја Првог светског рата, од присаједињења Војводине Србији и од насељавања Ветерника добровољцима, да бројност посетилаца буде највећа.

Пошто се ради о манифестацији хуманитаног карактера, председник Организационог одбора “Војничке пасуљијаде” Милан Балаћ рекао је да ће сва средства која су уплаћена као котизација за такмичење, бити донирана некој породици која живи у Ветернику и социјално је угрожена, о чему ће бити одлучено накнадно. Учешће је коштало 1.000 динара за физичка лица и 5.000 динара за фирме. Уз Месну заједницу “Ветерник”, у организацији програма учествовала је и Прва бригада копнене војске Србије, чији су припадници за посетиоце припремили и разгледање војних експоната. Ипак, фокус је, пре свега, био на чувеном војничком пасуљу, који је скуван у покретним војним приколицама, где је сувано чак 500 литара пасуља за око 1.000 порција.

- Тајна је у великој количини и кувању на дрвима, које траје око четири сата - открива десетар Дејан Вила, један од двојице војних кувара који су кували  у Ветернику. - У оригинални војнички пасуљ иде јунеће месо, али може да се зачини и сланином, кобасицом, ребрима...

Како нам је рекао, поред војних приколица, војнички пасуљ се кува и товарним кухињама, али и у казанима у војним ресторанима и на шпорету. Да је то јело једнако популарно и код цивила, говори и велики број посетилаца који су прилазили Дејану и његовим колегама, питајући како се то кува, каква је рецептура и које су кулинарске тајне тог јединственог укуса.   Како су такмичарски узорци морали бити предати до 13 часова, неке екипе су почеле са припремањем намирница још око 9 изјутра, а свако је радио по неком свом, опробаном рецепту. Ипак, по мишљењу жирија, најукуснији био је пасуљ екипе “Одржавање и услуге”, који су освојили прво место на “Војничкој пасуљијади”, док су иза њих екипе “Топлане” и “Бурито”.

Д. Ристић

 

Рецепти су тајна

“Стевин пасуљ”, назван по главном кувару у екипи “Одржавања и услуга” - Стевану Чанковићу, треба, како би сам Стеван рекао, “да се крчка око три и по сата у оранији”, а најбитнији су материјал и добра воља. О рецептури се не говори - то је тајна, док се пасуљ не проба, каже Стеван. С друге стране, капитен екипе “Спенса”, Горан Спасојевић каже да су зачини најважнији, а температура не сме да буде јака, него да се пасуљ крчка “два три сата на умереној ватри”.

Пише:
Пошаљите коментар