Месо купљено код регистрованог месара
Власник киоска брзе хране „Гирос Попај” у Улици браће Поповић 8а (околина Новосаског сајма) Дејан Перун није јуче желео да коментарише затварање локала од Санитарне и Ветеринарске инспекције
после тврдњи муштерија да су у локалу „Попај” јели гирос од којег су после имали здравствене поблеме.
– Док се анализе не заврше, не бих желео да дајем изјаве – казао је Перун. – Нисам доктор, па не могу да кажем од чега су људу болесни јер не мора да буде да су здравствени проблеми настали баш због хране из мог објекта. Поседујем ХАЦЦП стандард и имам добављаче за све, ништа не припремам у киоску већ ми намирнице сваки дан стижу свеже, не лагерујем ниједну. Санитарна инспекција је затворила киоск и у ванредном прегледу затекла да један радник није имао обавезни здравствени преглед, те наредила ванредне санитарне прегледе за сва лица која у киоску раде на припреми и продаји хрене и услуживању муштерија. Инспектори су узели на микробилолошку анализу брисеве руку запослених и брисеве прибора па се чекају резултати.
И Ветеринарска инспекција чека резултате узетих узорака затечене хране животињског порекла који су послати у лабораторију. Док они не стигну, забранила је промет робе, што је, кажу, уобичајено у таквим случајевима. Ова инспекција је у контроли утврдила да месо у објекту потиче од регистрованог добављача и да има одговарајућу документацију.
„Затечена храна животињског порекла се чува на прописаној температури и у објекту се примењује добра хигијенска пракса”, навела је у извештају Ветеринарска инспекција.
На Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине задржана су три пацијента који су се у недељу јавили са симптомима тровања храном. Како наводи управница Клинике професорка др Весна Туркулов, у недељу им се јавило десет пацијената, од којих је петоро задржано на болничком лечењу, а двоје су већ пуштени кући.
– Очекујемо да ће и то троје пацијената бити до сутра пуштено кући, а њихово стање је стабилно – навела је проф. Туркулов. – Свих десет пацијената нам се јавило у недељу са симптомима тровања храном. Њих петоро је након рехидратације пуштено кући истог дана, а петоро је задржано, а од недеље се нико више није јавио у Клинику са симптомима тровања храном.
Како је објаснила, чим им се јави више пацијената са симптомима тровања храном, обавештавају надлежне епидемиологе, који анкетирају оболеле.
– Сви пацијенти су навели да су тог дана јели у ресторану брзе хране „Попај” у Улици браће Поповић, недалеко од Новосадског сајма. Симптоми су им се јавили неколико сати од козумације и имали су повишену температуру и дијареју – навела је др Туркулов.
З. Делић
Љ. Петровић