Искуство, младост и љубав рецепт за пасту
Новосађани и гости нашег града који су “слаби” на италијанску кухињу моћи ће у добром оброку да уживају на још једном месту у граду - у новоотвореном паста бару “Паста ту го”,
који, поред оригиналне италијанске рецептуре прилагођене нашем поднебљу, карактерише и млада екипа кувара које је обучио шеф Томислав Тодоровић. Наиме, ради се о куварском стручњаку који је радио у ресторанима широм света, а који је за самостални рад оспособио младу екипу, коју је тај паста бар запослио директно из куварске школе.
- За сад лепо функционишемо - задовољан је Тодоровић. - Дао сам све од себе да припремим те младе људе и да их поставим на ноге, а сада су већ спремни да раде сами. Мислим да сам испунио своју мисију, јер су људи задовољни оним што ти кувари направе.
Тодоровић, који је пренео своје знање и кулинарско искуство у овај мали ресторан у Новом Саду, свој пут ускоро, каже, наставља даље. Ипак, како је рекао, вратиће се поново у Нови Сад и паста бар, који, по речима менаџерке локала, Светлане Јеремић, користи пажљиво одабране састојке, као што су барила тестенина и басмати пиринач.
- Јела припремамо од најбољих намирница, које се набављају сваки дан - објашњава шеф Тодоровић, који нам открива најбитнији састојак од свих. - Сваку пасту, рижото или салату спремамо са толико срца и љубави, што је у ствари и највредније од свега.
На срећу, каже он, пуно Новосађана познаје и цени италијанску кухињу. Тодровић, који је родом из јужне Србије, то је схватио дајући себи слободу да поприча са гостима, што је, по његовим речима, битна пракса за куваре. На тај начин, објашњава наш саговорник, свака добијена информација може се искористити за побољшање.
- Најважније је да мој кувар, кога смо из школе довели овде, добија похвале за јела која смо га обучили да прави - рекао је Тодоровић.
У понуди овог паста бара, каже Тодоровић, за сада су три врсте пена, односно тестенина, које се могу одабрати уз разне сосеве, који могу бити љути, са месом, вегетеријански, дијетални, а постоји и могућност да на захтев госта кувар искомбинује састојке које он жели. Поред тога, ту су и три врсте рижота, са поврћем, пилетином и са печуркама, као и пет врста оброк салата.
- Разговарали смо са газдом и имали неке идеје, које смо потом преточили у ово што данас и постоји. Ресторан ради тек неколико дана, а потрудили смо се да све оно што је интересантно за наш град укључимо у понуду. Нормативи су нам добри, око 400 грама по порцији, а цене приступачне - самоуверен је Томислав Тодоровић.
Да се ради о искусном кулинарском мајстору, говори и Тодоровићево богато искуство које је градио широм света. Како каже, имао је срећу да ради у неколико европских ресторана, а пре месец и по дана се вратио из Габона у Африци, где је са супругом радио на адаптацији великог ресторанског комплекса, који се шири на 15 хектара земље, на обали Атлантског океана.
- Стално се прилагођавамо и учимо, јер овај посао је ипак занат, који треба савладавати читавог живота - каже Тодоровић.
Д. Ристић
Дар за читаоце „Дневника”
Паста бар “Паста ту го”, који се налази у Улици Максима Горког 1а, дариваће читаоце „Дневника” укусним оброцима. Троје, који се данас први јаве на телефон 528-765 од 16 до 16.10 сати добиће по две пасте које су у понуди тог ресторана. Поред тога, свако ко донесе флајер “Пасте ту го” добиће у ресторану попуст од 30 одсто, а бар има и могућност доставе, која је бесплатна за већину територије града. Више информација доступно је на сајту pasta2go.rs.