Залет са Шекспиром и Војвођанским симфоничарима

Гала концертом у петак, 23. септембра, у 20 часова на сцени „Јован Ђорђевић”, Српско народно позориште отвара 156. позоришну сезону, први пут заједно са Војвођанским

 симфонијским оркестром, и тематски осмишљеним програмом посвећеном 400-годишњици смрти Виљема Шекспира. Сарадња са Војвођанским симфонијским оркестром је нешто што се сматра природним, јер су многи чланови оркестра Опере СНП-а уједно и чланови ВСО, напоменуо је на конференцији за новинаре в. д. управника нашег најстаријег професионалног театра др Зоран Ђерић, најављујући да ова кућа улази у врло амбициозну сезону, како драмску, тако и оперску и балетску.

У првом делу гала концерта наступиће Војвођански симфонијски оркестар, којим ће дириговати гост из Велике Британије Сајмон Робинсон. Они ће извести дело “Новосадске фанфаре” Горзоса, посвећено нашем граду, како је истакао директор ВСО Роман Бугар, помињући да ће поред тога бити изведена и Увертира за балет “Избирачица” Зорана Мулића, Менделсонова Увертира за “Сан летње ноћи”, као и Симфонија бр.1 Дмитрија Шостаковича.

Други део концерта, посвећен Шекспиру, представио је маестро Александар Којић, који ће дириговати, и најавио наступ солиста, хора и оркестра Опере СНП-а. Примећујући да се мало великих композитора “хватало у коштац” са Шекспировим текстом, Којић је навео да ће бити изведени арије и фрагменти из Вердијевих опера “Магбет”, “Отело” и “Фалстаф”, Гуноове “Ромео и Јулија” и Бернштајнове “Приче из Западног кварта”.

Како је најавила уметничка директорка СНП -а Невена Јанаћ, концерт ће имати и госта, грчког уметника Бајрона Фидедзиса, диригента и виолончелисту, додајући да се очекује сарадња нашег театра са њим.На  конфенцији за новинаре није, иначе, најављена цела наступајућа сезона, како је досад било уобичајено, већ само њен почетак, а разлог томе је промена Управе СНП -а која се догодила у међувремену и тек започиње свој мандат, са затеченим планом за нову сезону.

Зато је, и када је Балет у питању, Зоран Ђерић најавио тек септембарске програме, а то су представа за децу и одрасле “Ко је најмоћнији на свету!?”, те гостовање Државног академског оперског и балетског театра из Јекатеринбурга 28. септембра са „Лабудовим језером”.

Ђерић је такође најавио и да је у припреми обнова култне представе “Грк Зорба”, у кореографији Крунислава Симића, која ће бити изведена 8. октобра. Свесни да су Опера и Балет били занемарени, из разних разлога, а најчешће због новца, и да се ствари не могу променити преко ноћи, како је рекао Ђерић, у Опери СНП -а покушавају да одрже оно што је квалитетно, али и да припремају и неке нове наслове.

Н. Пејчић

Новосадска премијера „Коштане”

Почетак нове сезоне у Драми, по речима директора овог уметничког сегмента СНП-а Александра Гајина, обележиће две премијере. Најпре ће 24. септембра први пут у Новом Саду бити изведена “Коштана” у режији Кокана Младеновића, копродукција СНП-а, Центра за културу Тиват и новосадског Студентског културног центра, о којој је већ било доста говора у јавности због чињенице да је босански певач севдалинки Божо Врећо вратио бнасловну улогу и ускакања глумице Емине Елор. Ту представу, премијерно изведену у Тивту, већ је, по речима Гајина, видело око пет хиљада гледалаца. Убрзо потом, 27. септембра, на Камерној сцени СНП -а биће изведена представа “Пожар. Лаунy/Контраст или Тамо где смо остали”, аутора Момчила Миљковића и Мие Кнежевић, која је и редитељка.
 

EUR/RSD 117.0403
Најновије вести