Увођење у свет опере

Ксенија Крнајски која је недавно с успехом режирала представу “Омнибус опера” у Српском народном позоришту, сада се опробала у једном потпуно новом, истраживачком жанру опере за децу.

Избор је пао на Моцартову “Чаробну фрулу”, чија ће премијера бити одржана у суботу, 21. маја.

Чувена опера имаће две верзије, “женску” и “мушку”. Оне подразумевају нараторе - Сању Микитишин и Милована Филиповића, који су се оперским, хорским и певачима из музичке школе “Исидор Бајић”, придружили као чланови драмског ансамбла. Њихов задатак ће бити да воде публику кроз свет опере, било да је реч о мушкој или женској визури, и да премосте све оно што евентуално буде нејасно. Публика, у овом случају првенствено деца, биће у прилици да због промењеног положаја - гледа се са сцене - буду у непосредној близини инструмената, музичара и оперских певача. Обећано је да ће и они који имају две седмице у броју година, сигурно уживати.

Управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић на јучерашњој конференцији за новинаре, истакао је да није било Ире Проданов Крајишник на челу Опере СНП-а, иако више није ту, не би било ни “Чаробне фруле”.

- Тешко је направити нешто што је лако и шарено - први је утисак редитељке Ксеније Крнајски. - Моцарт је умирао док је ово писао, у делиријуму. Невероватне су разлике у тонској карактеризацији ликова, оркестрацији. Водили смо се интуицијом и промишљањем. Драматургиња Бранислава Илић урадила је огроман посао, свела је огромну причу на бајке. У суботу ћемо имати упаковану свилену бомбону на сцени.

Диригент Микица Јевтић подсетио је да је 225 година од Моцартове смрти која се догодила неколико месеци после премијере “Чаробне фруле” којом је дириговао лично. Из Јевтићевог угла, Моцарт је био велико дете, што се види у његовој музици пуној ведрине, лепршавости, лакоће. 

Оперски солисти СНП-а, првакиње Дарија Олајош Чизмић, Данијела Јовановић и Јелена Кончар, Маја Андрић, ученице музичке школе “Исидор Бајић”, тенор Игор Ксионжик, сви су били срећни и узбуђени због представе којој предвиђају дуг живот. Такође, сви су се похвално изразили о сарадњи са редитељком Ксенијом Крнајски.

И. Бурић

Сукоб двају царстава

- “Чаробна фрула” за децу је скраћена верзија чувене опере В. А. Моцарта којој смо додали поднаслов “Поглед кроз двоглед” са намером да свет опере и позоришта на интерактиван, бајковито-забаван и едукативан начин приближимо деци. “Чаробна фрула” као бајка која се пева, публици открива сукоб два моћна царства. Мушког, са строгим нормативима, којим влада моћни Сарастро, и женског, магичног, либералнијег, које је у власти Краљице ноћи - речи су драматургиње Браниславе Илић.

EUR/RSD 117.0403
Најновије вести