Поврће смрзло, цене скочиле
Изузетно ниске температуре довеле су повећања цена воћа и поврћа широм Европе, те драстична поскупљења нису заобишла ни Србију.
Зелена салата се може наћи тек у понеким великим трговинским ланцима, док је на пијацама нема. Продавци робе кажу да је зелена салата смрзла, и да је зато тренутно нема, а да купци, када се појави, могу да очекују повећање цена.
На Футошкој пијаци у Новом Саду, која је једна од најснабдевенијих, у понуди није могла да се нађе ниједна главица зелене салате. Продавачица Наталија Живковић каже да је цена зелене салате у овом тренутку 80 динара по главици, али је нема у понуди, пошто је већини произвођача измрзла.
- Када се појави, салата ће бити скупља за 20 до 50 одсто. Не исплати се да продајемо салату, јер претходне недеље донесемо пет главица, једну продамо, четири бацимо- каже Живковићка и додаје да је поскупела и шаргарепа, цена пушле зелени је скочила са 50 на 100 динара, док спанаћ кошта чак 500 динара килограм, док се недавно могао купити за 380 динара. Поскупео је и прокељ, те сада пола килограма кошта 240 динара, уместо 150, за колико се могао наћи на пијацама још прошле недеље. Кромпир се продаје из складишта, као и лук, те ће њихова цена мировати, али се међу грађанима може чути негодовање, због удара на њихове ионако празне yепове.
- Чак и да склонимо цене у страну што је све скупо, гди год се ухватим - све смрзло - каже суграђанка Драгица Бранчић, док је бирала главице кеља за ручак, за који такође треба издвојити 240 динара за килограм, као и за празилук.
На пијацама је такође и несташица ротквица, могу се наћи тек на по којој тезги и њих треба издвојити 70 динара, као и за млади лук, али је роба прилично залеђена, те је купци заобилазе у широком луку. За килограм цвекле треба издвојити 60 динара, купуса 80, а за комад целера 40 динара, као и за комад белог лука, док три главице коштају 100. Цене краставаца, тиквица, плавог патлиyана и парадајза су изузетно високе, је је роба увозна, тако да то поврће слабо има купаца. Зато се на тезги са туршијом прави ред, јер су цене исте већ годинама уназад.
- Два килограма туршије кошта 400 динара, док се у ринфузи може купити и за 200 динара по килограму - кажу са тезге Миклош Хорвата, а купци хвале његов кисели купус из Ветерника.
Свежа зелена салата не може се наћи ни у великим супермаркетима, само пакована у кесама, рукола ајсберг и друге сорте, којима је рок трајања неколико дана и чије се цене крећу од 124 до 259 динара за 150 грама. У једној продавници на Булевару ослобођења, наишли смо на четири главице салате по цени од 119 динара по комаду, што је показатељ, да су цене већ скочиле.
Професор са Пољопривредног факултета у Новом Саду Жаре Илин каже да ће цене поскупети у значајној мери, због ниских температура које су достизале и минус 19 и уништиле производњу.
- На зеленој салати је учињена штета у просеку од 40 до 70 одсто. Пропала је чак и у пластеницима који су имали један слој заштите. Смрзао је спанаћ, као и ротквице, а због снега и хладног времена, отежано је и складиштење, које је такође довело до повећања цена- каже Илин и додаје да је принос дупло мањи, те ће цена бити и за 30 одсто виша, него у претходном периоду. Цена главице зелене салате неће ићи испод сто динара. Он додаје да на цене црног лука и кромпира, хладно време неће утицати, јер лук може да истрпи и до минус 27 степени, а кромпир се продаје из складишта и његова садња још није почела.
Маша Стакић
Од воћа поскупљују мандарине
Јабуке су складиштене, те за разлику од супармаркета где се килограм јабука може купити по цени од 80 до 100 динара, за исти новац на пијаци се може купити три килограма. Продавци кажу да јабука има и превише, али се очекује да ће мандарине од фебруара бити скупље и да ће са садашњих 80 динара, цена скочити на сто. Цена банана не би требало да има веће осцилације и по свему судећи ће се задржати у распону од 75 до 120 динара.