Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Одвикавамо се од меса због беспарице, а не због канцера

18.11.2015. 19:00 13:33
Пише:

Саопштење Светске здравствене организације да су црвено месо и прерађевине и званично узрочници рака, није превише узнемирила већину становништва Србије јер иовако ту

намирницу купују на декаграме пошто за веће количине једноставно немају новца. Не треба ни подсећати на то да су просечне плате у Србији на зачељу Европе, а колико пара толико и...

Наиме, и поред устаљеног мишљења и веровања да је Србија земља меса, чварака и сланине, статистика показује другачије чињенице, које потврђују да грађани Србије једу све мање меса и све више заостају за потрошњом држава Европске уније.

Но, не потврђује само статистика потрошње хране у Европској унији да лоша економска ситуација утиче на све мање конзумирање меса, поготово оног црвеног и квалитетног, већ потврда за то стиже и из Организације УН за храну и пољопривреду ФАО, где се анализира исхрана 174 државе. По подацима ФАО-а, просечан дневни унос калорија по особи у свету износи 2.870, а у Европској унији је знатно већи и износи 3.416. Док је тај однос код биљних производа у свету уједначен, код меса је он у корист ЕУ већи готово два пута. По објашњењу економисте Мирослава Здравковића, Србија је на 100. месту међу 174 земаља с 2.724 калорије по особи дневно, у чему је 2.080 биљног и само 644 животињског порекла.

– У односу на светски просек, просечан грађанин Србије уноси 5,1 одсто мање калорија, при чему биљних 11,9 одсто мање, а оних животињског порекла чак 26,8 одсто мање – објашњава Здравковић.

Албанци се хране калоричније од Срба, додаје, али и једу здравију храну. Здравковић наводи да албански показатељи указују да становништво те државе више једе пиринач, маслинке, поврће, парадајз, воће, грожђе, говедину, пилетину и много више млечних производа, док се у Србији више једну прасетина, отпаци од меса, готово три пута више конзумирају алкохолна пића, шећер и заслађивачи и житарице.

Члан Одбора САНУ за село Бранислав Гулан истиче да је потрошња хране у Србији испод просека у Европској унији.

– По становнику у Србији се годишње троши 15,4 килограма свињског меса, док је у ЕУ тај просек 32 килограма. Просечно становник Србије годишње потроши 56 литара млека, а у ЕУ то је 100 литара, док је највећа разлика код путера: у Србији 200 грама, док је годишња потрошња у ЕУ између четири и пет килограма.

Колико нам је животни стандард низак показују и подаци о учешћу хране у личној потрошњи: нажалост, по томе смо на европском  врху јер на храну трошимо 42,9 одсто укупних прихода – објашњава Гулан.

Љ. Малешевић

 

За петину мање клорија него у ЕУ

У односу на ЕУ, којој стреми, просечан грађанин Србије уноси 20,3 одсто мање калорија – од чега 14,2 одсто оних биљног порекла и чак 35,1 одсто мање животињског. Једино Кипар од земаља ЕУ и Европе има мањи унос енергетске вредности, али као приморска и топла земља, то је у складу с окружењем и потребама.

Пише:
Пошаљите коментар