Највиши стандарди у производњи, квалитет одличан
Повећање производње у пиварској индустрији Србије од осам одсто донело би 15 милиона евра додатних пореских давања држави, а позитиван ефекат би имало и на отварање
нових радних места у средњем року, оцењено је на конференцији „Утицај српске пиварске индустрије на привреду и развој”. На скупу, који је организовало Удружење пивара Србије, речено је да би раст производње од осам одсто имао позитиван ефекат на све сегменте локалних добављача пиварске индустрије у износу од 25 милиона евра новокреиране вредности годишње.
У Удружењу пивара Србије је шест чланица, које покривају више од 90 одсто тржишта пива у Србији. Они оцењују да би се нови инвеститори могли привући добром праксом и резултатима и, пре свега, потенцијалом српског тржишта. По изнетим подацима, чланице Удружења пивара Србије су у 2014. кроз акцизе, порезе, социјална савања и доприносе у буџет Србије уплатиле 235 милиона евра, што чини 3,3 одсто буџетских прихода.
Председник Скупштине Удружења пивара Србије Александрос Данилидис истакао је да чланови Удружења имају снажну саморегулативу, строге прописе и правила, чак и више него што је прописано законом, и користе највише стандарде у производњи, уз обавезу да не користе генетски модификоване састојке. По његовим речима, квалитет пива произведеног у Србији је одличан и очекује да ће у наредним годинама бити настављен позитиван тренд раста у пиварској индустрији, који је поново успостављен 2015. године.
Извршна менаyерка Удружења пивара Србије Ребека Божовић указала је на то да су чланице Удружења од 2008. до 2014. године у Србију инвестирале 236 милиона евра, од чега 177 милиона у производњу, да је 2015. забележен раст производње од четири одсто, оценивши да се тај тренд раста очекује и у наредном периоду.
На скупу је изнет и податак да је у 2014. у Србији произведено 4.985.000 хектолитара пива, шо је 15,9 одсто мање него 2008. године. Те године потрошња је била 3.793.000 хектолитара, што је такође пад од 16,3 одсто.
Д. Мл.
Највише се извози у земље у окружењу
Представник Министарства трговине, туризма и телекомуникација Жељко Ракић рекао је да је у Србији просечна годишња потрошња пива по становнику 56 литара и да је испод просека Европске уније, где је 68 литара. По његовим речима, српске пиваре су 2014. године извезле око 1,2 милион хектолитара пива, што је раст од 6,23 одсто у односу на 2013, али је пад од 1,32 одсто у односу на 2008, те да се највише пива извозило у Босну и Херцеговину, Хрватску, Мађарску, Црну Гору и Грчку.