На цедилу и због правне празнине

Представници стотинак регистрованих произвођача из Сенте, Кањиже и Сомбора, предочили су на скупу у Кањижи проблеме у које су запали након раскида уговора о откупу произведеног дувана

типа „берлеј“ с фирмом „Копекс“ из Новог Сада. Паори са севера Војводине указују на то да је већ од почетка дошло до проблема у реализацији уговора, а у даљу неизвесност их је увукла блокада рачуна „Копекса“.

Због непоштовања уговора, пољопривредници су га раскинули крајем јануара и не желе дуван да испоруче „Копексу“, па су се обратили надлежним министарствима пољопривреде и финансија. Пуномоћница паора Мирјана Варга указала је на то да до сада није стигла очекивана помоћ државних органа у вези с откупом око 200 тона сировиг дувана.

– Министарство пољопривреде је претходних дана ипак предузело одређене кораке, али још недовољне да би произведени дуван био на легалан начин откупљен од произвођача и они били исплаћени – предочила је Мирјана Варга. – За сада је та подршка само декларативна. Суштина је у томе да произвођачи дуван треба да предају ономе с ким имају закључен уговор, али су они тај уговор раскинули и немају обавезу испоруке „Копексу“. Остаје непознаница ко ће тај дуван преузети јер у закону то није регулисано, а може га преузети само предузеће које је регистровано за откуп дувана.

Она је подсетила на то да је реч о регистрованим пољопривредним газдинствима, као и на чињеницу да постоји правна празнина за такве случајеве, или, рецимо, када предузеће регистровано за откуп и промет дувана оде у стечај па произвођачи остану на цедилу.

– Проблем се може решити уз подршку министарстава пољопривреде и финансија, којима су се паори у неколико наврата обраћали. У суштини, неко би требао да да прећутну сагласност да дуван тих произвођача откупи неко друго предузеће регистровано за ту делатност код Управе за дуван.

Произвођачи „берлеја“ траже од надлежних министарстава да омогуће легалну продају произведеног дувана. Жути лист сада стоји код произвођача па губи на квалитету и квантитету, а паори који га годинама производе указују на то да оптимално време за испоруку робе истиче.

Као што смо писали, „Копекс“ због финансијских проблема у које је запао још прошлог лета, није произвођачима „берлеја“ дао обећане новчане авансе уочи бербе. Рачун фирме је од тада само неколико дана у марту одблокиран, па поново блокиран за потраживања од 225,6 милиона динара.

Произвођачи „берлеја“ са севера Војводине, који се тиме баве деценијама, знају да је дуван акцизна роба и да има посебан третман па траже и очекују помоћ државних институција у разрешењу проблема, а већина не жели да дуван испоручи „Копексу“ јер не знају када ће бити плаћен. Додатну невољу и непријатности доживело је осам произвођача из Богараша и других места, који су по раскиду уговора с „Копексом“„ дуван почели да испоручују предузећу из Бачке Паланке, које је регистровани откупљивач и извозник дувана, јер су им после првих испорука у двориште банули порески инспектори и полиција па су им преостале количине заплењене и ускладиштене у магацину у Новом Саду.

М. Митровић

 

Држава на потезу

– Породица живи од дувана, у сезони бербе 70 дана ангажујемо десет радника, што је велики трошак, али је изостала обећана исплата аванса који нам је битан за обављање бербе па смо се морали задуживати – каже Милан Мудрић из Кљајићева. – Тражимо од државних органа да нам хитно помогну да се проблем реши, зато што је дуван акцизна роба, а не бежимо од измирења обавеза које имамо према „Копексу“.

EUR/RSD 117.0491
Најновије вести