heavy intensity rain
11°C
28.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Котрљање равницом: Заједно иду бундеве и љуте чили папричице

17.12.2016. 19:57 21:12
Пише:

Да се егзистенција може обезебедити узгојем љутих чили папричица и бундева за гурманлуке и украс потврђује искуством породично газдинство Илоне и Тибора Бубоша из Купусине.

Пољопривредно газдинство је регистровано на Илону, а Тибор са дипломом саобраћајног техничара никада није радио у струци, али се као непосредни извршилац посла, добро сналази са плодовима у бојама семафора.

Црвене љуте чили папричице, зелене фефероне и наранџасте бундеве иду руку под руку, као добитна комбинација. Громовито љуте папричице јарко црвене боје, која узгаја у башти, Илона и Тибор на пијаци и традиционалним манифестацијама у војвођанским местима нуде у букетима у виду бидермајера и као љути туцани зачин, али и у другим исто тако жестоко љутим производима домаће радиности. Срели смо их, не први пут, на великом фестивалу хурки и кобасица у Адорјану код Кањиже.

- Букете чили папричица жене воле и узимају као украс, а мушкарци када затреба једном маленом папричицом зачине пун бограч паприкаша – вели Илона Бубош.

Илона се специјализовала за прављење букета од љутих папричица, у којима се нађе око 200 црвених плодова. Већи букети се и ове сезоне продају за 600 динара, по лањској цени. Црвени букети љутих папричица траженији су у иностранству па их породица Бубор отпрема поштом за Хрватску, Мађарску, па чак и за Канаду.

- На нашем тржишту већи букети чили папричица слабије се продају, јер народ нема пара да их купи и по сниженој цени, јер се у испоруци ван земље продају за 10 евра – сазнајемо од Тибора. - Прављење сваког букета захтева пола сата ручног рада. Букет чили папричица већ на први поглед изгледа једноставно и лепо, али ипак њихово прављење захтева времена, а и тај труд ваља бар скромно наплатити. Из иностранства букете папричица највише поручују и купују наши људи из дијаспоре, када у време празника дођу завичај, па им је то практична и лепа успомена, а понесу их и да обрадују познанике.

Домаћи купци, спрам стандарда, радије се опредељују за мање,  јефтиније букете који стају 150 динара. Међутим, има и прилика када цена није у питању. Дешава се да букети чили папричица у шали добро дођу као рођендански поклони.

Тибор и Илона уз бундеве узгајају само индустријско биље, оно што може боље да се уновчи, а у ту сетвену структуру се уклапају чили и друге папричице, које се узгајају на око пола јутра. Нешто папричица заврши у разним љутим прерађевина налик ајвару, или се киселе и флаширају, тако да гурмани могу добро да зачине своје специјалитете.

- Посвећени смо овоме већ годинама, имамо круг муштерија коме можемо продати оно што произведемо. У последње време, колико чујем, жене љуте чили папричице користе за справљање крема, за козметичку употребу – сазнајемо од Тибора.

На истој тезги поред чили папричица и прерађевина, за које се специјализовала Илонка, у понуди су „тамбуре“ и друге сорте бундева, без којих је незамислива бундевара, али и друге посластице.

- Узгајам десет сорти бундева на површини од четири до пет катастарских јутара. Заступљене су новије и старе сорте које се користе за колаче и друга јела, али имамо и украсних бундевица. У Купусини и околини једини сам се посветио производњи бундева на велико, док већи број произвођача бундеве узгаја на мало. Већ две деценије се бавим бундевама и уверио сам се да вреди, а вреди и уложени труд око папричица – уверава Тибор Бубош.

Сав род прода се на пијацама у Сомбору, па Тибор по томе закључује да Сомборци воле бундевару.

- Цена бундеве се креће од 30 до 50 динара. На почетку сезоне када је понуда већа цена бундева буде мало нижа, али од новогодишњих празника па све до маја месеца цена им расте – указује Тибор Бубош.

Милорад Митровић

 

Пише:
Пошаљите коментар