Јапанска мустра повећава продуктивност и у Србији
Представници више од 60 компанија и организација имали су прилику да од стручњака из фабрике компаније
„Јапан тобако интернешенел” (ЈТИ) у Сенти сазнају све тајне чувене јапанске пословне филозофије каизен. Током Дана отворених врата, који је у тој сенћанској фабрици организован пету годину заредом, запослени из неких од највећих производних система у земљи, попут компанија „Металац”, „Штраус–Адријатик”, „Бош”, као и студенти Факултета организационих наука у Београду и Факултета техничких наука у Новом Саду, уверили су се у то како у пракси могу применити принципе који ће им помоћи да унапреде пословање, остваре уштеде и побољшају ефикасност.
У основи каизен филозофије су сталне промене набоље, које је могуће реализовати уз минимална финансијска улагања и оптималну употребу свих расположивих ресурса. Каизен ставља посебан акценат на иницијативу запослених, које континуирано треба мотивисати да дају предлоге за унапређење свог радног простора и послова које обављају. У компанији ЈТИ редовно реализују најбоље предлоге својих запослених, које награђују за добре идеје. Захваљујући томе, знатно се мења и начин рада и размишљање људи, који се осећају вредновано и јасно могу да виде свој допринос пословању. О исплативости примене каизена говори и податак да је један од најбољих предлога запослених у фабрици ЈТИ у Сенти донео компанији уштеду већу од 70.000 долара, омогућивши унапређење машина за паковање и бољу искоришћеност дувана.
– ЈТИ је прва фабрика у Србији која у потпуности примењује каизен, захваљујући којем је продуктивност порасла 50 одсто, а количина шкарта је смањена чак 70 одсто – рекао је директор фабрике ЈТИ у Сенти Макото Очиаи. – Верујемо да шира примена Каизена може допринети бржем развоју српске привреде, због чега традиционално организујемо Дан отворених врата. Драго нам је када наше искуство инспирише друге и када нам колеге из других компанија након посете јаве да је и код њих Каизен донео побољшање.
Тако је је један од принципа каизен менаџмента и систем 5 С, који се односи на пет једноставних принципа које треба поштовати у свакодневном раду: сортирати, сложити, спремити, стандардизовати и самодисциплина.
При сортирању је установљена пракса да се уклоне и све непотребне ствари, а све потребне се слажу тако да им се лако може приступити. Спремити и очистити све алате, радне столове, канцеларије, уклонити флеке и мрље и елиминисати изворе нечистоће, такође се потврдило као драгоцено, баш као и стандардизовање претходна „три корака” да би се обезбедило унапређење. Самодисциплина се такође истиче као важна, односно, да се по принципима „5 С” поступа и ради свакодневно.
М. Митровић
Менаџери имали шта да науче
Менаџмент компанија у посети фабрици ЈТИ понео је изванредне утиске о примени каизена и система 5 С у пракси. Менаџер квалитета у компанији „Балл Пацкагинг Еуропе” Милош Васић каже да је драгоцено сагледати коју методологију користи ЈТИ приликом увођења система 5 С.
– Ми смо с увођењем тог система на почетку, од пре око годину – каже Васић. – Оформили смо тим који ће се тиме бавити. У посети фабрици видели смо велики број корисних решења по питању праћења процеса рада, њиховог континуираног унапређења и визуелне комуникације. Колеге из ЈТИ биле су сјајни домаћини и рекао бих свакоме да обавезно дође јер ће у супротном пропустити да научи доста тога корисног.