Чувени гулаш од мангулице биће с тартуфима
18.11.2016.
19:20
21:52
Коментари (0)
За само петнаестак минута специјално обучени пси професионалних ловаца на тартуфе Јовице Ђурића из Бајине Баште и Витомира Игића из Ниша пронашли су на тетиторији
специјалног резеревата природе Засавица у Завсавици око килограм тартуфа, скупоцене гљиве која се налази на менијима широм света.
Како за „Дневник” објашњава управник Специјалног резрвата природе Засавица Слободан Симић, њима је одавно познато да на територији коју покрива тај резерват, осим већ регистрованих 350 врста гљива, има и тартуфа, али до сада их нису нашли јер нису имали за то обучене псе и људе.
– Тек доласком професионалних „ловаца” на тартуфе добили смо прилике да испитамо терен и добијемо потврду за оно што смо претпостављали – каже Симић. – Чим су гости отишли у оближњу храстову шуму која је на нашој територији, пси су за 15 минута пронашли тартуфе. За само две пробе нашли су око килограм тартуфа, и то око 300 грама белог и 700 грама црног. Најдрагоценије за наш резерват је доказ да те најскупље гљиве има на нашој територији и да се она придода свим оним врстама које смо већ пронашли и које расту код нас. Имамо већ 350 врста гљива и тартуфе нам сада дођу као врхунац који нам је недостајао.
Наш саговорник истиче да се Специјални резерват природе „Засавица” неће комерцијално бавити трагањем за тартуфима и њиховом продајом јер им то није посао нити намена, али да ће килограм који су сада ловци пронашли знати добро да искористе за справљање специјалитета од меса мангулице и неких врста ракија.
– Знамо да је цена тартуфа висока. Бели се продају за 1.000 - 1.200 евра килограм, а црне по око 350 евра. Чим се чуло да је код нас пронађен тартуф, већ су нам се јављали они који знају коме се у Србији могу продати, али ми то нећемо радити нити ћемо се бавити било каквом комерцијализацијом – закључује Симић.
У Специјалном резервату природе „Засавица” у понуди ће се наћи чувени гулаш од мангулице, али овога пута зачињен тартуфама. Симић истиче да тартуфе дају посебан „шмек” том већ чувеном гулашу, а да ће се та драгоцена и вредна гљива наћи и у ракији, као додатак који ће је од добре учинити још бољом.
Љ. Малешевић